Koppla in Smart Wifi och Smart Wifi Plus

Det här behöver du:

• Smart Wifi-router Sagemcom F@st 5370e
  • Smart Wifi-extender (en eller flera)
  • Strömkablar och nätverkskablar

Du som beställt bredband via fiber innan 18 juni 2019 har idag inte en Smart Wifi-kompatibel router. Kontakta vår kundtjänst så skickar vi ut en ny till dig.

Du som har beställt bredband via fiber efter den 18 juni 2019 har en Smart Wifi-router.

Här kan du se en kort video som visar hur du kopplar in din router. Vill du hellre läsa en guide scrollar du bara ner.

1. Koppla in Smart Wifi-router

Koppla in nätverkskabeln från Smart Wifi-routern till ett fiberuttag eller en medieomvandlare. Starta Smart Wifi-routern och vänta i 10-15 minuter om det är första gången du startar routern.

2. Ladda ner Smart Wifi-appen

Ladda ner appen Telia Smart Wifi. Du kan hitta den på App Store för iPhone och Google Play för Android.

Logga in med samma användarnamn och lösenord som du har för Mitt Telia.

Följ sedan instruktionerna i appen och slutför installationen av ditt wifi. Du som endast kopplar in Smart Wifi är sedan klar. Ska du installera Smart Wifi Plus fortsätter du enligt instruktionerna nedan.

3. Anslut dig till routern

Anslut dig till din Smart Wifi-router. Du hittar inloggningsuppgifterna på baksidan av routern. Lättast är att använda din mobil eller surfplatta.

4. Starta Smart Wifi-extendern

Ställ din Smart Wifi-extender inom en meter från din Smart Wifi-router och koppla in strömkabeln (flytta din Smart Wifi-extender till en bättre placering i ett senare steg). Kom ihåg att ta bort skyddsplasten runt extendern. Tryck in power-knappen för att extendern ska komma igång.

Vänta tills power-knappen på framsidan får ett fast sken. Detta kan ta upp till tre minuter.

5. Synka Smart Wifi-extender och Smart Wifi-router

A. Synka med nätverkskabel

Smart Wifi-routern till ett av de gula uttagen på Smart Wifi-extendern.

När LED-lamporna på framsidan av Smart Wifi- extendern lyser med ett fast grönt sken är synkningen klar. Detta kan ta upp till tre minuter. Koppla sedan ur nätverkskabeln.

B. Synka med WPS

Tryck in WPS-knapparna i cirka tre sekunder på både din Smart Wifi-extender och din Smart Wifi-router. Dina enheter kommer nu att söka efter varandra.

Under tiden kommer LED-lamporna på Smart Wifi- extendern att blinka med ett grönt sken. Detta kan ta upp till tre minuter. När LED-lamporna på Smart Wifi- extendern lyser med ett fast grönt sken har de hittat varandra. OBS! Säkerställ att enheterna står inom en meter från varandra.

Har du flera extendrar? Repetera ovan steg.

6. Placera dina extendrar

För att få bästa effekt av Smart Wifi-extendrarna behöver du placera dem cirka en meter från golvytan och så fritt så möjligt. I appen får du även en översikt av ditt wifi-nätverk, hur du kan styra och döpa ditt nätverk m.m.

• Försök placera dina Smart Wifi-extendrar så att de täcker så stor yta som möjligt i din bostad.
    • Om du har flera våningar i din bostad kan det vara bra att ha en Smart Wifi-extender på vardera våning.
    • Under Mitt Nätverk i appen kan du se hastigheten mellan din Smart Wifi-router och Smart Wifi-extender. Det är rekommenderat att hastigheten är över 400 Mbps.
  7. Checklista om det inte fungerar
    • Starta om all utrustning genom att dra ur strömkabeln. När allt är avstängt, kan du starta igen.
  8. Installera tv med Smart Wifi Plus Här hittar du vår kom igång-guide för att installera trådlös tv tillsammans med Smart Wifi Plus.