Boosta dina wifi-kunskaper

Vad är egentligen wifi?

Wifi är en teknik för ditt nätverk. Jämfört med andra nätverkstekniker är skillnaden att wifi är trådlöst medan ett fast bredband bygger på att du använder nätverkskablar. Med wifi är användaren inte knuten till en fast plats och behöver inte koppla in en massa sladdar. All kommunikation sker via radiovågor, vilket betyder större risk för störningar.

Wifi vs. trådbunden uppkoppling?

Fördelen med wifi är att du blir mer rörlig. Däremot är trådbunden uppkoppling i majoriteten av fallen snabbare än trådlös. Var din router är placerad, hur tjocka väggar du har och hur många som använder ditt wifi påverkar hastigheten. Hastigheten på din trådbundna uppkoppling är inte densamma som på ditt wifi - vilket innebär att vi inte kan garantera den hastighet du har beställt när du surfar trådlöst.

Vad ska jag ha för hastighet?

Din hastighet mäts i Mbit/sekund, alltså hur mycket information som skickas per sekund. En bra uppkoppling är svårare att definiera eftersom behoven är olika. De flesta av Telias fiberkunder har i dag en uppkoppling på 100 Mbit/sekund, en hastighet som klarar av att hantera flera användare som streamar film, lyssnar på musik och surfar. Hastigheter på 10 Mbit/s krävs för enklare surf och hantering av mejl. Hastigheter uppemot 1 Gbit/sekund krävs om du ska bjuda in till lan-partyn med extrem belastning.

Hur kan jag mäta hastigheten?

Du kan mäta din hastighet på Bredbandskollen.se, som är ett oberoende konsumentverktyg av Stiftelsen för Internetinfrastruktur. Testa gärna vad du får för resultat på olika platser i ditt hem, inte enbart i närheten av din router. Testa också din uppkoppling med jämna mellanrum för att få en bättre bild av hastigheten på ditt wifi. Länk till Bredbandskollen.

Hur kommer jag igång med mitt wifi?

Telias wifi är enkelt att installera. I praktiken är det bara att koppla in sladdarna och slå på strömmen. Stöter du på patrull har vi instruktioner för hur du kopplar in och använder tjänsten på dator, mobil och surfplatta. Läs mer om installation här. Du är också välkommen att ställa frågor och söka svar i Telias forum. Ställ frågor här.

Hur uttalas wifi?

Enligt nationalencyklopedin är det svenska uttalet ”wajfi”, men många använder dock det engelska uttalet ”wajfaj” även här i Sverige.

Tillbaka till Wifi-guiden

Automatisk felsökning!

Om du upplever att ditt bredband från Telia inte fungerar som det skall kan du kan prova vår automatiska felsökning.