Så skyddar du barn på nätet

Internet är en självklar del av många barns liv idag. Det är här de hittar underhållning, söker information och umgås. Men det är också en plats där de kan råka illa ut. Här tittar vi på några sätt att barnsäkra datorn, mobilen och surfplattan över wifi och mobilnätet.

I takt med att surfplattor och mobiltelefoner blivit vanligare har också internetanvändandet krupit ner i åldrarna. Enligt undersökningen Svenskarna och Internet från 2018 har nio av tio barn i 10-årsåldern en egen mobiltelefon. De flesta av dem använder internet dagligen.

Hur kan man skydda sina barn från olämpliga sidor på nätet? Och hur begränsar man vad de kan göra när de surfar på internet med sina mobiltelefoner?

De flesta experter är överens om att det mest effektiva är att ta diskussionen direkt med sina barn.

  • Engagera dig i barnens nätaktivitet och vad de gör när de är online. Bygg upp ett förtroende så att de vågar komma till dig med frågor.
  • Informera dem om nätets fördelar och nackdelar, utbilda dem om vad de kan stöta på, hur grooming fungerar och hur de ska agera.
  • Prata om integritet, vikten att skydda sina lösenord och att det som läggs ut på nätet kan finns kvar för evigt.

Mer info:
Rädda barnen
BRIS
Rädda barnens broschyr (PDF)
Föräldraguiden (PDF)

Om du ändå känner att du vill komplettera med tekniska hjälpmedel så finns en hel uppsjö appar, program och inställningar som kan skydda ditt barn från olämpliga sidor. Här kan du läsa mer:

Så kan Telia skydda ditt barn på nätet

Telia erbjuder i samarbete med säkerhetsföretaget F-Secure ett komplett skydd som täcker in både datorer och mobila enheter. En stor fördel med att använda en helhetslösning är att du kan administrera flera konton och enheter från ett och samma ställe. Det ger dig en helhetsbild och du sparar tid.

Mobiler och surfplattor

F-Secure Safe från Telia

F-Secure Safe finns att ladda ner som en app till Android- och iOS-enheter och erbjuder flera olika funktioner beroende på vilket operativsystem du har. Gemensamt är att du kan begränsa antalet surftimmar, blockera specifika sajter, aktivera porrfilter och att webbläsaren har ett inbyggt skydd mot sidor med skadligt innehåll. För att det ska fungera måste du använda F-Secures egna webbläsare samt dölja/avinstallera de övriga webbläsarna i telefonen. Androidversionen har ytterligare några funktioner, som möjligheten att bara tillåta meddelanden från vissa användare.

Dator

F-Secure Safe för Windows

F-Secure Safe kan installeras på Windows- och Macdatorer och skyddar mot virus och skadliga sajter precis som ett vanligt antivirusprogram. Med hjälp av programmet kan du ställa in hur länge barnen får tillgång till internet samt aktivera en webbläsarfunktion som blockerar eller varnar för skadliga webbsidor. Bra att känna till är att F-Secure Safe använder extensions i webbläsaren för att ge kompletterande information om misstänkta sidor eller markera osäkra sidor på Google. Om du beställer F-Secure Safe via Telia betalar du 49 kronor i månaden och får installera programmet på tre enheter. En enhet kostar 29 kronor i månaden.

Läs mer om hur du installerar F-Secure Safe under våra supportsidor.

Inställningar du kan göra själv

Mobil och surfplatta

Skärmtid på iOS.

iOS: Med iOS 12 lanserade Apple en ny och förbättrad funktion för skärmtid som ger dig detaljerad kontroll över vilka appar som ditt barn kan installera, vilka sajter de kan besöka, slå på ett porrfilter och hur mycket skärmtid de ska få per dag. Du kan också bestämma vilka inbyggda appar och funktioner som alltid ska vara tillgängliga, exempelvis telefonen. För att det ska fungera måste du först aktivera Familjedelning och inkludera dina barns icloud-konton. Därefter kan du använda skärmtidsfunktionen.

Du hittar Föräldrakontrollen under Inställningar > Skärmtid > Familj > [Ditt barn].

Surffiltret fungerar bara med den inbyggda webbläsaren Safari så för att det ska vara effektivt måste du avinstallera alla andra webbläsare och hindra barnet från att installera appar på egen hand. Kom ihåg att även barnens enheter måste ha iOS 12 eller senare.

Om du använder en enhet med äldre mjukvara så kan du ställa in detta på varje enhet. Gör då så här:

Gå till Inställningar > Allmänt > Begränsningar och ställ sedan in vilka funktioner och appar som du vill tillåta.

Skärmtid på Android.

Android: Det finns en rad inställningar som du kan göra på en Androidmobil som höjer säkerheten, som att aktivera ett barnfilter eller sätta en pinkod för Play Store.

Tryck på Meny uppe till vänster > Inställningar > Barnfilter. Ställ reglaget för Barnfilter i läget På.

Allt detta kräver manuellt handhavande och fysisk tillgång till ditt barns telefon. Ett alternativ är att installera Google Family Link, Googles egna app, som knyter samman alla säkerhetsrelaterade funktioner på ett och samma ställe. När du satt upp en Familjegrupp med dina barn kan du använda appen för att bestämma skärmtid, få tips om pedagogiska appar, godkänna installationer och aktivera porrfilter.

Öppna appen Family Link > Välj ditt barn > Hantera Inställningar > Kontroller på Google Play och följ instruktionerna.

När du väl är igång kan du även ändra inställningarna för ditt barn på Googles Family group-sida.

Dator

Familjekonto i Windows.

Windows: Om du använder Windows 8 eller Windows 10 är det en god idé att skapa ett barnkonto. Barnet får då ett eget login på datorn som ger dig kontroll över hur mycket tid de tillbringar framför skärmen, vilka appar de använder och ett skydd mot sidor med olämpligt innehåll. Notera att det inbyggda surfskyddet enbart gäller Internet Explorer/Edge och att du kan behöva begränsa tillgången till andra webbläsare. Skapa ett barnkonto genom att gå till

Inställningar > Konton > Familj > Din familj

och följ sedan instruktionerna. Du kan hitta mer information på Microsoft hemsida.

Föräldrakontroll på MacOS.

Mac: Om du använder en Macdator kan du också skapa ett särskilt barnkonto för de yngsta i familjen. När du aktiverat kontot kan du bland annat bestämma vilka sidor barnet kan besöka och hur länge de kan använda datorn varje dag. För att aktivera ett barnkonto, eller konvertera ett existerande konto, gå till

Systeminställningar > Föräldrakontroll > Skapa/Ändra användarkonto med Föräldrakontroll

och följ instruktionerna på skärmen. Du kan hitta mer info på Apples hemsida.

Föräldrakontroll på Chromebook.

Chromebook: Eftersom ChromeOS är baserat på linux är det inte möjligt att installera de mest populära säkerhetsprogrammen. Google har dock utvecklat en variant av Google Family Link som precis som mobilappen, ger föräldrar stor möjlighet att begränsa vad barnen kan göra Bland annat går det att spärra app-butiken, stänga av Inkognito-läge och filtrera bort olämpliga sidor. Läs mer om Google Family Link för Chromebook på Googles hemsida.

Föräldrakontroll i din wifi-router

Föräldrakontroll på routern.

Ett alternativ till att sätta upp ett surf-filter för en specifik enhet är att aktivera ett innehållsfilter på din hemmarouter. På så vis kan du veta att de inte kan nå vissa sidor när de surfar över wifi alldeles oavsett vilken webbläsare de använder

  1. Om du köpt en router från Telia kan du logga in på adressen 192.168.1.1 eller 192.168.1.254 och ange användarnamn Administrator och det lösenord (Access Key) som står under routern.
  2. Gå till fliken Parental Controls och aktivera surffiltret.

Läs mer om vad du kan göra på Telia supportsida.

Föräldrakontroll på routern.

Om du använder en egen router råder vi dig att titta i manualen som kom när du köpte den för att logga in på admin-gränssnittet. Ofta är IP-adressen 192.168.1.1 men det kan variera. Leta i menyn efter Föräldrakontroll eller Parental Control och följ instruktionerna. Vissa modeller tillhandahåller smarta filter som spärrar sidor efter en uppdaterad lista, medan andra kräver att du själv godkänner eller spärrar specifika sidor.

Observera att sidor som har en adress som börjar med https, det vill säga säkra sidor med krypterad trafik, är svåra att spärra på de flesta routrar.

Appar, program och tjänster

Appar mobila enheter

Appar för säkerhet i mobilen.

Det finns mängder med appar till iOS och Android som ger olika grader av Föräldrakontroll. De flesta är ganska lika men skiljer sig åt i pris och hur många enheter som ingår. Flera av dem erbjuder bra skydd alldeles gratis men kräver premiumkonto för vissa extrafunktioner såsom spårning av enheter. Net Nanny, Kaspersky Safe Kids, Symantec Norton Family Premier och Qustodio är några av de mer populära.

Dator

Alla stora företag som gör antivirusprogram erbjuder lösningar för Föräldrakontroll. När det oberoende institutet AV Test satte 15 program på prov fick Safe Kids av Kaspersky Lab och Norton Family Premier från Symantec högst betyg.

Föräldrakontroll över mobilt datanät

Att sätta begränsningar på ett wifi-nätverk är ett effektivt sätt att skydda barnen i hemmet. Tyvärr så kan de enkelt komma runt det skyddet genom att surfa över det mobila nätet. Lättast är att använda telefonens inbyggda filterfunktion eller få barnen att surfa med någon av de säkra, alternativa webbläsarna vi tipsat om här ovan.

Grooming – hur kan man skydda sitt barn?

Om du är orolig för att ditt barn ska bli utsatt för grooming så finns inget bättre tips än att ha löpande och öppen dialog om vad dina barn gör på nätet.

  • Lär dem att aldrig lämna ut information om sig själv på nätet. Inte ålder, ort eller ens triviala saker som namnet på ett husdjur. Detsamma gäller fotografier av sig själv.
  • Berätta att det finns vuxna som luras att de är barn och hur lätt det är att skapa en falsk profil. Bara för att de skickat ett foto ”av sig själv” finns ingen garanti för att det är dem.
  • Lär barnen att skilja på en verklig kompis och ”nätkompis” och man aldrig ska bestämma träff på egen hand.
  • Upprepa att det aldrig är deras fel om de blir lurade.

Läs mer om grooming:
Polisen.se
Epcat.se

BARNS SÄKERHET ONLINE

Workshops

Läs mer om Telias arbete med barnsäkerhet

Läs mer

Surfa säkert

Tips till hela familjen

Hälsosamt och säkert samhälle för barn.

Säkert samhälle för barnen