Stiftelsen Friends arbetar mot mobbning och diskriminering, inte minst på nätet. Telia gör det möjligt för människor att kommunicera med varandra digitalt. Tillsammans samarbetar vi för att barn och unga ska kunna vara säkra och trygga på nätet, och för att sprida kunskap och inspirera till positiv förändring. Telia har varit en av Friends huvudpartners sedan 2016.

Mobilkörkortet - schysst start på det digitala livet

Mobilkörkortet riktar sig till barn som ska få eller just har fått sin första mobil, och till deras föräldrar. Det är en samtalsstartare som består av två delar: dels en kunskapssajt med information och tips, och dels ett kunskapstest.
Mobilkörkortet syftar till att ge både barn och föräldrar en trygg grund att stå på, och är framtaget av Telia i samarbete med Friends. Självklart är det också alldeles gratis att ta del av.

Till Mobilkörkortet

Mobbning lika verkligt på nätet som skolgården

Enligt en undersökning gjord av Friends har vart fjärde barn upplevt kränkningar eller mobbning på nätet. Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på Friends, ger tips om hur man kan bryta den onda cirkeln.

Läs mer

Din gamla mobil kan hjälpa Friends

När du köper en ny mobil hos Telia kan du samtidigt passa på att panta din gamla hos oss. Om den är i bra skick fräschar vi upp och tömmer den så att den kan återanvändas. Då får du värdet som rabatt på din nya mobil, eller som ett presentkort att handla för i butik.

Om den inte duger för återanvändning ser vi till att de olika delarna återvinns, och så skänker vi istället 20 kronor per mobil till Friends verksamhet. Det är väl en schysst deal?

Panta mobilen

Friends nätundersökning 2021: Insikter om TikTok

Friends nätrapport 2021 handlar om appen TikTok som är mycket populär bland barn och unga. Jämfört med nätet i stort är det få barn som blir utsatta för kränkningar på TikTok. Samtidigt visar undersökningen på behovet att vuxna tar ansvar för att prata med sina barn om sociala medier, både i förebyggande syfte och när något händer.

Åldersgränsen på TikTok är 13 år. I undersökningen var 60% yngre än 13.

Friends nätundersökning