Upplev oändlig gemenskap i jul

Från ensamhet till gemenskap

Julen är för många en efterlängtad tid med vänner och familj. Hur man firar kan se olika ut men faktum är att alla inte kan ta sig till julfirandet. För äldre som inte alltid är digitalt kunniga kan ensamheten bli extra påtaglig. Så behöver det inte vara. Tekniken kan vara en lösning för att fira tillsammans. Möt Birgit som med lite hjälp med tekniken och en bra uppkoppling kan vara med på barnbarnsbarnens julstök, trots att hon inte är på plats.

Så skapar vi oändlig gemenskap i Folknätet. 

Se när Birgit firar jul

Teknikens roll under julen

Många ser fram emot jul- och nyårshelgerna med välklädda granar, tända ljus, nybakade lussekatter och julbord. Många firar med hela tjocka släkten, andra ensamma och vissa inte alls. Varje år uppmärksammas också julens baksidor, där ofrivillig ensamhet är en sådan.


För äldre kan det handla om geografiska avstånd, sjukdom eller ekonomi som gör det svårt att fira jul tillsammans med hela familjen. Tycker man dessutom att teknik är krångligt kan det även bli svårt att mötas digitalt. 

Med vårt nät, tjänster och digitala lösningar skapas möjligheter att samla hela familjen. Om vi hjälper de äldre att bli mer digitala spelar ekonomisk situation och avstånd ingen roll. Med videosamtal kan mormor heja på när barnbarnsbarnen bygger pepparkakshus, trots att hon är kvar hemma. Farfar kan delta i julklappsöppningen och Frida kan ta med farmor ut på gården och visa snögubben.

Vi vill att alla ska vara uppkopplade och inspireras av det digitala livets möjligheter. Därför har vi startat ”Mer Digital” där vi stöttar kommuner att utbilda sina seniora invånare.

Tre smarta tekniktips för en mindre ensam jul

Ät julbord ihop via videosamtal

Slå mormor i onlinespel

Se en julfilm tillsammans på distans

Ta hjälp av enkla guider

Självklart behöver man inte skaffa en robot för att kunna koppla upp sig tillsammans. Det finns massvis med tips och trix för att koppla upp hela familjen. Här är några guider redo att sättas upp på mormors kylskåp eller i farfars farstu.

Spara ned och printa ut till de i familjen du tycker behöver lite hjälp på traven.

Ladda ned appar

Lathund appar

Videosamtal