05 januari 2024

6 min läsning

Livsstil

Sociala medier – har du koll på ungdomarnas favoritappar?

Har du koll på vilka appar ditt barn använder för att kommunicera med andra? Vi listar de vanligaste här – och berättar vad som är bra att tänka på om du vill släppa ditt barn fritt på dem.

Ung kille ligger och tittar på mobilen.

Sociala medier är ofta ett kreativt och roligt sätt att umgås med kompisar. Många, som TikTok och Snapchat, vänder sig till en ganska ung målgrupp medan andra, som Facebook, är mer populära bland vuxna.

Åldersgränsen för de flesta sociala medier är 13 år, och på många plattformar kan det finnas innehåll som inte är lämpligt för barn och yngre tonåringar. Som förälder är det därför bra att bilda sig en uppfattning om vilka sociala medier barnen använder.

Det är också viktigt att vara medveten om möjligheten att främmande personer kan ta kontakt med barnen via de sociala apparna. Många sociala medier har dock sekretess- och integritetsinställningar som gör det möjligt att låsa en användarprofil och kontrollera vem som kan se den och ta kontakt.

Kunskap och inställningar räcker en bit på vägen – men som alltid är det bäst att prata med barnen och visa intresse för deras aktiviteter på nätet.
Mobilkörkortet kan vara en hjälp att få igång samtalet.

Snapchat

Vad: En app där du chattar, skickar korta videor eller stillbilder och delar stories med dina vänner. Inläggen försvinner när mottagaren har sett dem.

Åldersgräns: Du behöver vara 13 år för att skapa konto på Snapchat.

Det gillar ungdomarna: Att det finns många roliga filter, att det går att rita och skriva på bilder och filmer. Ett roligt sätt att kommunicera med sina vänner på.

Sekretess och säkerhet: Det går inte att söka på någon om du inte vet personens användarnamn eller mobilnummer. Appen är krypterad och innehållet ska inte kunna läsas av utomstående. Det går att välja vem som ska se din platsinformation och det går att dölja den helt.

Bra att tänka på: Även om innehållet försvinner när mottagaren sett det kan mottagaren göra skärmdumpar och spara innehållet. Bilder med känsligt innehåll bör därför inte skickas i tron om att de försvinner. Platstjänsten måste stängas av, annars ser alla din position. Innehållet från varumärken och mediabolag är inte alltid lämpligt för yngre tonåringar.

TikTok

Vad: En plattform där du kan titta på och skapa egna korta videoklipp, ofta koreograferad dans.

Åldersgräns: Du behöver vara 13 år för att skapa konto på Tiktok.

Det gillar ungdomarna: De blir själva producenter av innehåll och inte enbart konsumenter. En rolig aktivitet att göra tillsammans med vänner.

Sekretess och säkerhet: Det går att bestämma om ett konto ska vara privat eller inte och vilka man ska kunna interagera med. Kommentarsfunktionen kan stängas av.

Bra att tänka på: Är kontot inte privat kan vilken utomstående som helst ta del av ens klipp. Prata om vilka filmer ditt barn tittar på och själv lägger upp. Långt ifrån alla publika klipp är lämpliga för ungas ögon.

Instagram

Vad: En app där du delar bilder och filmklipp med bildtext i din profil. Det går också att sända live eller lägga upp stories som försvinner efter ett dygn.

Åldersgräns: Du behöver vara 13 år för att skapa konto på Instagram.

Det gillar ungdomarna: Att följa vänner och influencers på daglig basis och att umgås med dem genom att dela bilder och filmer och skriva kommentarer.

Sekretess och säkerhet: Det går att ha ett privat konto där du väljer vem som får följa dig och se dina bilder. Det går att blockera personer och anmäla olämpligt innehåll.

Bra att tänka på: Inget särskilt utmärker Instagram jämfört med andra sociala medier. Prata med dina barn om hur man kommenterar på ett schysst sätt och att det som syns på Instagram inte är hela verkligheten. Se till att de bara accepterar förfrågningar från personer som de känner till.

Ask.fm

Vad: En sajt och app där vem som helst kan ställa anonyma frågor och svara på andras frågor.

Åldersgräns: Du behöver vara 13 år för att skapa konto på Ask.fm.

Det gillar ungdomarna: Att det är spännande att kunna ställa frågor utan att behöva visa vem du är. Det är som en digital version av ”sanning eller konsekvens”.

Sekretess och säkerhet: En profil har ett användarnamn och en bild. Även icke-medlemmar kan se alla frågor och svar som ställts till en person. Tjänsten har funktioner för att blockera användare och rapportera olämpligt innehåll.

Bra att tänka på: Appen har varit mycket omdiskuterad på grund av att det förekommit näthat och mobbing. Innehållet modereras inte och en hel del olämpligt innehåll kan därför få ligga kvar en längre tid. Eftersom alla är anonyma är det bra att förklara för barn att alla kanske inte är de som de utger sig för att vara, men också att man kan såra andra genom sina svar även om man är anonym.

YouTube

Vad: En plattform där du delar med dig av och kanske främst konsumerar videoklipp som ofta är lite längre.

Åldersgräns: Du behöver vara 13 år för att skapa ett eget konto på Youtube. För mindre barn finns en särskild app, Youtube Kids.

Det gillar ungdomarna: Att många influencers genom vloggar delar med sig av sin vardag, vilket ger en mer personlig inblick i deras liv. DIY-filmer om allt mellan himmel och jord.

Sekretess och säkerhet: Youtube har en inställning som heter ”begränsat läge” och algoritmerna används då för att avgöra om materialet är lämpligt för barn.

Bra att tänka på: Utöver att ställa in ”begränsat läge” för yngre barn kan du skapa spellistor för barnet som de genom begränsad åtkomst inte kan gå utanför.

Yubo (tidigare Yellow)

Vad: Ett socialt nätverk som hjälper användarna att hitta vänner på olika sociala plattformar. Man lägger upp en profil och kan koppla ihop sitt konto med Snapchat, Instagram, TikTok och Facebook. Tillvägagångssättet för att hitta vänner liknar det på Tinder.

Åldersgräns: Du behöver vara 13 år för att skapa konto på Yubo.

Det gillar ungdomarna: Kan liknas vid chat-roulette, du svajpar för att hitta någon att chatta med och det är spännande att inte veta vem som dyker upp.

Sekretess och säkerhet: Yubo har gjort det möjligt att verifiera sitt konto med legitimation men det är inget krav. Alla användare på Yubo kan se en livestream, inte bara ens vänner.

Bra att tänka på: Har kallats ”Tinder för barn” och fall kopplade till appen har varit uppe i rätten, bland annat en person som misstänkts för sexbrott mot tonåringar. Polisen har varnat för att grooming förekommer i i alla appar som riktar sig mot unga, som Yubo.

Fler artiklar i samma ämne: