04 mars 2024

4 min läsning

Livsstil

9 tekniktips för familjesemestern

En familjesemester ställer krav på planering och strategi, inte minst när både stora och små har egna digitala prylar för nytta och nöje som ska hänga med på resan eller badturen. Här bjuder vi på nio tips som kan göra semestern lite smidigare och roligare.

Tre flickor badar från brygga

Packa en powerbank

Känslan är välbekant: Paniken som stegrar när du har två procent batteri och tre mil kvar på slingriga småvägar som kräver GPS. Se till att aldrig hamna i en situation där du har ett stendött batteri när du behöver mobilen som allra mest. Moderna mobiler har kraftfullare batterier än äldre men drar också mer ström. En powerbank – eller två – är en ganska billig försäkring mot batteritorsk.

Oändlig surf åt alla

Det finns pengar att spara genom att se över familjens abonnemang. Istället för att alla har var sitt abonnemang med begränsad surfmängd kan du skaffa ett obegränsat abonnemang och lägga till övriga i familjen som extra användare. Då får alla obegränsad surf – och det kostar mindre per person. Extra plus: Ungarna kan titta på film i baksätet så mycket de vill utan att du behöver ladda ner något i förväg.

Glöm inte grenuttaget

Med allt fler digitala prylar som behöver laddas kan det lätt bli huggsexa om vägguttaget i hyrstugan eller hotellrummet. Lägg med ett grenuttag i resväskan så slipper du laddningskonflikter.

Skaffa skydd och skal

Antagligen har du redan tänkt på det här, men att utrusta barnens mobiler (ja, din egen också, så klart) med robusta skal och gärna displayskydd är en prisvärd investering. Att byta skärm på en smartphone kan kosta både en och två tusenlappar. (Tänk också på att mobiler inte är gjorda för undervattenslek, även om de certifieras som vattentåliga – det handlar mer om att de ska tåla spill eller att tappas i vatten.)

Ladda upp semesterbilderna till molnet

Det finns minst två goda skäl att ställa in mobilen på att automatiskt ladda upp dina semesterbilder till molnlagring: Dels kan du spara utrymme på telefonen genom att låta originalen ligga i molnet, och dels har du alla bilder i säkert förvar även om mobilen skulle gå sönder, trilla överbord eller bli stulen. (Tips: Telia Cloud ger dig obegränsad lagring.)

Låt mobilen vila i skuggan

Även om mobiler inte kan få solsting så kan höga temperaturer vara skadliga. Bland annat är batteriet känsligt för överhettning och kan i värsta fall svälla, vilket kan skada även resten av telefonen. Undvik därför att låta mobilen ligga länge i direkt solljus, till exempel innanför bilens vindruta en solig dag, och minska gärna belastningen genom att stänga batteritörstiga appar.

Gör ett pärlarmband med era telefonnummer

Ett både praktiskt och dekorativt semesterhack för familjer med yngre barn! Pärla armband med era telefonnummer på till barnen. Då behöver du inte oroa dig för att de inte kan era nummer, om de skulle springa bort utan sina egna mobiler.

Tänk på säkerheten

På resande fot kopplar man ofta upp sig mot diverse öppna nätverk, vilket är smidigt men också riskabelt. Med en VPN-tjänst (ett Virtual Private Network) skyddar du din uppkoppling mot eventuella försök att stjäla känsliga data. Även om det finns gratis VPN-tjänster är det värt att investera i en betaltjänst, dessa är betydligt säkrare än gratisversionerna.

Ett tips från vår sida är att kika på Telia Trygghetspaket, en bred säkerhetstjänst som inte bara inklkuderar ett VPN utan även andra smarta funktioner som lösenordshanterare, surfskydd, bankskydd och verktyg för föräldrakontroll. Dessutom rymmer Trygghetspaketet id-skydd som varnar om dina person- eller kontouppgifter skulle läcka ut på nätet.

Ställ in nödinformation i mobilerna

Vi hoppas innerligt att du och hela din familj ska ha en lugn, skön och härlig semester på alla vis. Men för alla eventualiteters skull är det en god idé att lägga in nödinformation, som viktig medicinsk info och nödkontakter, i familjens mobiler. Det gör det möjligt för räddningspersonal att läsa dina uppgifter direkt på låsskärmen – om olyckan skulle vara framme.

På en iPhone kan du lägga in informationen via appen Hälsa, genom att trycka på din profil och sedan välja Medicinskt ID. På Androitelefoner kan det skilja sig mellan olika tillverkare, men du kan ofta hitta nödinställningar genom att gå in i appen Kontakter, alternativt i Inställningar under Om telefonen eller motsvarande.

Här finns instruktioner för Android- och iOS-mobiler.

Fler artiklar i samma ämne: