Av: Anna Hanefalk | 2021-04-09

Det är lätt som förälder att använda surfplattan för att köpa sig lite lugn och ro. Men att redan tidigt engagera sig i barnets digitala liv är ett bra sätt att skapa en trygg grund för framtiden. Vi tipsar om några roliga aktiviteter man kan göra tillsammans.

”Mamma, titta på det här, den hoppar, titta mamma!!!” Känslan när man står och lagar mat och ens telning kommer med iPaden i högsta hugg är inte direkt nyfikenhet. Den är faktiskt helt tvärtom. Känslan är: Motstånd.  

”Nej mamma vill INTE titta på något som hoppar på iPaden. Mamma vill laga mat i lugn och ro och samtidigt lyssna på en podcast. Mamma satte iPaden i händerna på dig för att du skulle roa dig själv medan mamma lagar mat.” Tänker jag.  

Så säger jag kanske inte riktigt till mitt förväntansfulla barn. Jag säger något i stil med ”Ja, titta den hoppar. Men nu behöver jag laga lite mat här, du kan väl sitta i soffan en stund.” 

Ovan nämnda situation är inte på något sätt grund för pekpinnar. Det är troligen en rätt vanlig situation. En förälder behöver utföra en syssla hemma och låter barnet ha skärm för att köpa sig lite tid och lugn och ro. Jag tyckte fram till nyligen att det var en utmärkt strategi. Jag kunde till och med säga till mina barn (om jag tyckte att de kom lite för ofta för att visa olika häftiga funktioner i någon random app) att jag inte var superintresserad. Det håller jag på att försöka sluta med. För en dag upptäckte jag en podcast som heter Våra barn & nätet (gjord av Internetstiftelsen). Och där fick jag en insikt: dagens barn gör inte skillnad på sitt digitala och analoga liv. Det digitala är så integrerat med det analoga att många rör sig sömlöst mellan dessa. Att då som förälder bara engagera sig i det analoga livet är inte helt optimalt.  

När jag tänker efter är det ju helt logiskt. Om jag är glatt uppmuntrande varje gång min 5-åring visar ett nytt legobygge men suckar och svarar oengagerat varje gång min han visar något från sitt digitala liv har jag ju tydligt signalerat att jag inte bryr mig särskilt mycket om det digitala. Då ska jag nog heller inte förvänta mig om att han bjuder in mig i det när det blir viktigt på riktigt. Det vill säga när han blir lite äldre, kanske får första mobilen, första tillgången till sociala medier med mera. När han söker information online, möts av klipp jag helst skulle skydda honom från osv.  

Har jag däremot visat ett tydligt intresse för hans digitala liv sedan han var liten så kanske, kanske det blir mer naturligt för honom att bjuda in mig även när han blir äldre. Eller i alla fall känna att jag kommer visa intresse om det är något han upplevt online som skaver och han vill prata om.  

Så jag känner att jag nu ska försöka styra om. Grundregeln är att det han vill visa på iPad är lika viktigt att delta i som i en ny teckning eller legobygge. Och så har jag försökt hitta appar och spel man kan göra tillsammans. Några av dem hittar du här nedan.   

Gör dansvideor på TikTok

TikTok har en åldersgräns på 13 år och är inte en plats där yngre barn ska släppas lösa. Men att på den vuxnes konto tillsammans titta på dansvideos och inspireras till att göra egna är roligt, utvecklande och… svettigt! 

Finns på Appstore och Google Play 

Gemensam spelupplevelse i Lego City: Undercover

I det här spelet är du Chase McCain som ger sig ut på uppdrag i fantastiska Lego City som hämtar sin miljö från städer som San Francisco, New York och Pisa, hela 20 stadsdelar finns att utforska. Att du är på jakt efter förrymde brottslingen Rex Fury kan du se som en bisyssla om du spelar med ett yngre barn. Du kan skapa utstyrslar, avstyra bankrån och sno bilar. Det bästa är att du och ditt barn kan spela samtidigt, med split screen.  

Finns till: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch och pc 

Promenera med Pokémon Go

Flugan från 2016 hänger kvar. Och det är väl ett underbart sätt att få barnen att gå ut och röra på sig. Att du dessutom får lära dig om hur du samlar och tränar pokémons, kastar pokébollar utvecklar din pokémon med hjälp av godis får vi väl se som en bonus? 

Finns på Appstore och Google Play 

Förstå dig på Among Us

Among Us utspelar sig i rymdmiljö där man spelar med andra: de flesta är crew members och några är impostors (inkräktare som låtsas vara crew). Crew members ska lista ut vilka som är impostors. Spelet seglade upp som en storfavorit på skolor runt om i landet hösten 2020. Och med det kom farhågor om oövervakade chattar med dåligt språk och i vissa fall trakasserier. Så – varför inte spela detta populära spel med ditt barn på ett säkert sätt. Du kan skapa ett spel med lösenord så att du har koll på vilka ditt barn spelar med. Alternativt begränsa kontakten med andra genom att välja att bara spela med andra på samma trådlösa nätverk – bjud in kompisar till barnet och kör en match med dem. 

Finns på Appstore och Google Play 

MER FÖR FAMILJEN

Tips & inspiration

Barn på nätet - en guide för föräldrar

Erbjudanden

Mer trygghet för hela familjen

Pris 49 kr/mån
Testa 3 månader fritt

Tips & inspiration

Barnsäkra surfplattan och mobilen