Mitt barn har blivit utsatt på nätet - vad ska jag göra?

Hittills har vi pratat om hur vi beter oss schysst på nätet och berättat lite om vad man bör tänka på för att undvika onödiga risker och känna sig trygg. Men vad gör man om nånting ändå händer? Om ens eget barn skulle råka illa ut, eller skulle bete sig illa mot nån annan?

Barn förstår inte alltid allvaret i kränkningar på nätet eller konsekvenserna av sitt beteende. Barn kan också vara rädda att berätta om ett problem eftersom de är oroliga för hur de vuxna ska reagera. Kom ihåg att barn är just barn. Oavsett hur genant situationen kan vara så har barnet rätt att få stöd i en svår situation.

Behåll lugnet

Fokusera på att lyssna när barnet berättar om en dålig erfarenhet. Bekräfta att det är bra och modigt av barnet att berätta även om det är jobbigt.

Klandra inte barnet

Alla kan göra misstag. Det är inte barnet som är fel, utan barnets handlingar. Skilj på sak och person. Det viktiga är att lära sig av misstagen och prata om vad man kan göra för att se till att det inte händer igen. Att straffa genom att stänga av nätet eller ta ifrån barnet mobilen kan verka passande, men innebär också att barnet stängs av från vänner och trygga sammanhang på nätet. Det är kanske inte rätt väg att gå om barnet redan mår dåligt.

Spara bevis

Dokumentera om möjligt vad som hänt genom att ta skärmdumpar och spara bilder, meddelanden och URLar innan du tar bort dem. Det kan vara värdefullt i händelse av en utredning.

För extra säkerhet kan det vara bra att inte ta skärmdumpar direkt i barnets egen mobil – vissa appar skickar en notis till motparten att en skärmdump har tagits. Ett alternativ är att du som förälder dokumenterar inläggen genom att ta en bild eller filma med din egen mobil.

Kolla upp säkerhets- och integritetsfunktioner i appar

Finns det möjlighet att blockera oönskade kontakter? Kan man rapportera olämpligt innehåll eller trakasserier? Går det att välja striktare integritetsinställningar?

Lagen gäller även på nätet

Om du tror att barnet blivit utsatt för ett brott, eller om du/ni blivit vittne till något brottsligt – kontakta polisen.