Brukar du och dina föräldrar bråka om hur mycket tid du tillbringar med mobilen eller surfplattan? Det är jättevanligt. Barn vill kanske spela eller kolla på film längre, men mamma eller pappa vill att man ska lägga ifrån sig mobilen och göra något annat. Men det går att komma överens!

Vad är skärmtid?

Vuxna använder ibland ordet ”skärmtid”. Det betyder helt enkelt den tid man sitter med sin mobil eller surfplatta, eller kanske vid datorn eller tv:n. Barn växer och utvecklas fortfarande, och vuxna oroar sig ibland för hur mycket skärmtid som egentligen är bra för barn.

Alla är vi olika, så hur mycket tid med mobilen som är lagom kan skilja sig för olika barn. Men det finns några saker som är bra att tänka på.

Att sova är viktigt

Att sova ordentligt är superviktigt för dig som är barn, för att din hjärna och kropp ska växa och må bra. Barn som är mellan 6 och 9 år gamla behöver sova ungefär 10 timmar om dygnet. Om man spelar eller kollar på film på mobilen precis innan man ska lägga sig så kan det vara svårt att somna sen. 

Ett bra tips är att lägga undan mobilen ett tag innan man går och lägger sig. En annan bra idé är att låta mobilen ligga i ett annat rum på natten, så slipper man bli störd om den låter eller lyser. 

Upp och hoppa!

Alla människor behöver röra på sig – det gäller både barn och vuxna. Om man är ute och leker eller sportar så får kroppen träning som den behöver, och man blir piggare och mår bättre. Om man sitter stilla hela dagarna så blir man inte bara tröttare, det ökar också risken för att man ska bli sjuk. Så upp och hoppa! 

Att lägga ifrån sig mobilen och göra något annat, gärna något som innebär att man får springa och hoppa lite, är alltså en bra idé. Och sen finns det ju faktiskt spel som gör att man rör på sig också, som Pokémon Go.

Varför tjatar vuxna om skärmtid?

Varför tjatar vuxna om att du sitter med mobilen för länge? Du kanske tror att de inte vill att du ska ha kul? Men det är faktiskt för att de vill att du ska må bra. Alla människor mår bra av att ta en paus från sina mobiler för att få vila och omväxling. 

För att slippa tjat och gräl kan man komma överens om regler för hur mycket man använder mobilen, så att både barn och vuxna vet vad som gäller. Till exempel hur länge man får spela, eller att man lägger undan mobilen vid en viss tid på kvällen, eller att man gör saker tillsammans vissa tider.

Tips till dig som är barn

Tips till dig som är vuxen

Frågor att prata om tillsammans

Är du redo att göra testet?