Man kan se och uppleva massor av roliga och spännande saker på mobilen. En sak som är viktig att tänka på är att allt man ser eller hör inte är på riktigt. Det finns personer som låtsas vara någon annan än de egentligen är. Och ibland ser man filmklipp eller bilder som verkar visa något häftigt men som inte är sanna.

Vad är en #challenge?

”Challenge” är engelska och betyder ”utmaning”. Det kan till exempel vara att någon delar en film där de gör något tokigt och utmanar andra att göra samma sak. Det kan vara roliga saker, men ibland kan det faktiskt vara något farligt som man absolut inte ska prova. Man kan göra sig själv eller någon annan illa på riktigt.

Om du ser en challenge som gör dig nyfiken så är det alltid bäst att visa den för en vuxen och fråga om man kan göra den - eller kanske till och med göra den tillsammans. Då kan den som är vuxen kolla så att det inte är något som är farligt.

Vad är ett kedjebrev?

Ett annan sorts utmaning kan vara ett kedjebrev. Det är när någon skickar ett meddelande och säger att man måste dela det vidare till andra, för annars kommer något dåligt att hända. Det kan vara läskigt att få ett sånt meddelande, men det är alltid påhittat och skickat av någon som vill skrämmas eller skoja. 

Om man får ett sånt kedjebrev ska man inte skicka det vidare till andra. Det är bättre att visa det för en vuxen. Om meddelandet kommer från någon man inte känner och inte har pratat med förut så kan man blocka den personen.

Låt en vuxen följa med

När man har fått en ny vän på mobilen så kan det verka roligt att träffas på riktigt också. Om man bestämmer sig för att göra det så är det en bra idé att ta med sig en vuxen. Om den andra personen inte är den man trodde så är det skönt att ha med sig någon man kan lita på. Men om den nya kompisen är schysst och ärlig, då har man fått en ny vän och det är jättekul. Och det är väl toppen att ens förälder också får träffa den kompisen?

Tips till dig som är barn

Tips till dig som är vuxen

Frågor att prata om tillsammans