Att spela på mobilen är kul! Det är något som de flesta gör, både tjejer och killar, och det finns spel som passar alla, från glada små pusselspel till spännande äventyr. Spel kan vara en rolig hobby, eller ett sätt att umgås med kompisar, eller bara ett skönt tidsfördriv när man vill koppla av.

Varför finns det åldersgränser på spel?

När man laddar ner spel till mobilen så brukar det alltid stå en åldersgräns för spelet. Det är för att en del spel kan innehålla saker som kan vara skrämmande eller olämpliga för barn. Så åldersgränserna är inte till för att hindra dig från att ha kul, utan för att skydda dig från sånt som inte är bra för dig.

Spela schysst

I en del spel kan man chatta eller prata med andra spelare. Det är ett kul sätt att umgås med de som man spelar med. 

Men precis som på andra ställen händer det att folk kan vara elaka mot varandra i spel. Det kan till exempel vara att man säger dumma saker när man förlorar. Eller att någon inte får vara med när de andra spelar.

Alla behöver hjälpas åt för att det ska bli en schysst stämning när vi spelar. Låt alla som vill vara med, och tänk på att säga uppmuntrande saker till andra så att alla kan ha kul tillsammans.

Spela lagom

Ibland kan det vara svårt att sluta spela. Kanske för att det går jättebra just då, eller kanske för att det går dåligt och man vill inte ge sig förrän man klarat en bana. Men för att man ska må bra behöver man ta en paus från spelen då och då.

Det är jätteviktigt för barn att inte bara sitta stilla utan att röra på sig, och att vara med sin familj och sina kompisar utanför spelet. Då mår man bättre och får mer energi än om man bara spelar hela tiden. Och visste du: Man spelar faktiskt bättre om man tar pauser så att hjärnan får vila och bli pigg igen.

Ibland kan man bli arg på spelet när det går dåligt. Då är det också ett bra tillfälle att lägga ifrån sig spelet så att man kan lugna ner sig och bli glad igen. Annars kan det lätt hända att du säger saker du ångrar eftersom du blev så arg just då.

Kom överens med dina föräldrar om hur mycket som är lagom att spela, så behöver ni inte bråka om det.

Tips till dig som är barn

Tips till dig som är vuxen

Frågor att prata om tillsammans