Att följa andra människors liv kan vara både spännande och lärorikt. Varje gång vi öppnar våra mobiler för att till exempel kolla på Youtube eller TikTok så blir vi påverkade av andra. Det är roligt att följa andras vardag för att se hur de har det. Men det är bra att komma ihåg att en del personer också försöker få oss att gilla eller köpa olika saker för att själva bli populära eller tjäna pengar.

Vad är en influencer?

”Influencer” är ett engelskt ord som betyder ”påverkare”, alltså någon som har som jobb att påverka andra. Det finns många influencers på till exempel Youtube eller TikTok. 

Influencers kan vara väldigt olika. En del av dem har koll på de senaste trenderna och visar upp spännande liv med resor och lyx. Andra vill framföra sin åsikt och förändra världen till en bättre plats (till exempel Greta Thunberg som du kanske har hört talas om). Och några vill visa att det finns många olika sätt att vara och bete sig, och att det är okej. Många barn och ungdomar, men också många vuxna, har influencers som idoler och följer och beundrar dem.

Att följa influencers kan vara både roligt och inspirerande. Men det är samtidigt bra att tänka på att saker som visas i filmer på till exempel Youtube ibland kan vara överdrivna. Någon som alltid visar upp lyx lever kanske inte riktigt så lyxigt i verkligheten. Prata gärna med dina föräldrar om vad influencers visar eller berättar. 

Allt på Youtube är inte bra

Det finns många bra influencers och youtubers. Sen finns det en del som ibland gör galna eller konstiga saker i sina filmer som kan vara dumma eller farliga i verkligheten. Om en influencer eller youtuber gör eller säger något som är elakt eller kränkande så är det inte okej bara för att de är populära.

Tips till dig som är barn

Tips till dig som är vuxen

Frågor att prata om tillsammans