När man använder mobilen mycket så samlar man en massa saker där som är viktiga. Till exempel bilder på sig själv, mess med kompisar och kanske inloggningar till olika konton. Det är saker som man behöver skydda så att andra inte kan stjäla dem.

Vad är personuppgifter?

Personuppgifter är ett stort och krångligt ord. Det betyder egentligen alla saker som gör att man vet vem någon är: för- och efternamn, adressen där man bor, när man är född, vilket mobilnummer eller mejladress man har. Ja, till och med en bild på hur man ser ut. 

Om man låter bli att berätta såna saker för personer man inte känner så bra, så blir det mycket svårare för trollen att luras. Det räcker oftast att bara berätta sitt förnamn eller sitt smeknamn. 

Vad är ett lösenord?

Det här vet du säkert redan. Ett lösenord är en hemlig kod som bara du kan, som gör att du kan låsa din mobil så att ingen kan komma åt det du har i den, till exempel om du skulle råka tappa mobilen. Skicka aldrig ditt lösenord till någon annan med mobilen. Du kan såklart berätta lösenordet för dina föräldrar så att de kan hjälpa dig om det behövs – men berätta inte för någon annan!

När du hittar på ett lösenord är det bra om det är ganska krångligt, så att ingen annan kan gissa vad det är. ABC123 är till exempel inget bra lösenord. Försök tänka ut något som bara du kan komma ihåg. Det är också bra om lösenordet är ganska långt, och innehåller både bokstäver och siffror. Använd också olika lösenord på olika ställen.

Bilder och filmer

Att dela bilder eller filmer på sig själv är populärt, men det är smart att vara försiktig med det. Det kan vara omöjligt att ta bort från nätet om man ångrar sig, eftersom andra kan kopiera bilden eller filmen och dela den vidare på andra ställen. Därför ska man aldrig dela bilder eller film om det inte känns riktigt bra, framför allt inte till någon man egentligen inte känner.

Om du har en bild eller video som föreställer andra, till exempel dina vänner, ska du fråga dem innan du delar. Det är ett bra sätt att vara en schysst kompis.

Kom ihåg att du alltid får säga nej – till exempel om någon tjatar på dig att du ska dela en bild eller videochatta, trots att du egentligen inte vill. Om det händer så är det viktigt att prata med en vuxen, till exempel en förälder.

Riktiga pengar och låtsaspengar

I många spel kan man köpa extraliv eller andra saker för att komma vidare till en ny nivå eller få bättre ranking. Ibland ser det ut som att man bara betalar med låtsaspengar, som guldmynt eller diamanter. Men ibland kostar det faktiskt pengar på riktigt. Ibland kan det till och med kosta mycket pengar, flera hundra eller tusen kronor.

Om du vill köpa något i ett spel är det viktigt att fråga en förälder först.

Bluffsamtal

På mobilen brukar man kunna se vem som ringer eftersom den personens namn visas på skärmen. Men ibland kan det hända att man har ett missat samtal från ett nummer som man inte alls känner igen. Då behöver man faktiskt inte ringa tillbaka. Det kan nämligen vara en bluffare som har ringt, och när man själv ringer upp så kostar det jättemycket pengar. Det är bättre att vara försiktig. Om det faktiskt var någon du känner så kommer de nog att få tag på dig ändå.

Tips till dig som är barn

Tips till dig som är vuxen

Frågor att prata om tillsammans