Med mobilen kan man hålla kontakt med sina kompisar, chatta och spela tillsammans. Man kan också lära känna nya vänner, och det är ju kul när man träffar någon som blir en ny kompis. Men en sak som är både bra och dålig med nätet är att man kan låtsas vara någon annan än man är på riktigt. Därför behöver man vara försiktig när man får en ny kontakt, speciellt om man inte har träffats i verkligheten.

Vad är ett troll?

Det finns personer på nätet som vill luras och retas och tjäna pengar på elaka sätt. De brukar kallas för troll. De låtsas ofta vara någon annan än de är på riktigt, och använder kanske påhittade namn och profilbilder som de tagit från andra. Ibland använder de virusprogram eller andra elaka program för att lura till sig saker från andra.

Vad är ett virus?

Ett virus är ett elakt datorprogram eller app på mobilen som kan förstöra saker. Ett virus kopierar sig själv för att kunna smitta andra och förstöra den dator eller mobil som det kommit in på. Det är ungefär som när man blir förkyld och kanske hostar så att någon annan också blir förkyld, eller kanske ännu värre får feber och behöver åka till sjukhus.

Klicka inte på okända länkar

Ibland händer det att troll skickar länkar till appar, spelhack eller datorprogram som de påstår är bra eller kan hjälpa dig i ett spel. Men då behöver du vara väldigt försiktig. Okända appar kan nämligen vara smittade av virus, som gör att trollet kan stjäla saker från din mobil eller ta ditt spelkonto. Så installera bara appar som du känner till sen tidigare, och bara från AppStore eller Google Play. Hittar du en ny app du vill testa? Prata med en vuxen som kan hjälpa dig att se om det är en app som passar för dig.

Och på samma sätt kan du alltid fråga en vuxen om du får andra länkar du undrar över. Okända länkar kan leda till en troll-sida som spelar in ditt lösenord för att till exempel ta över ditt konto, stjäla pengar eller saker i ett spel.

När man får en ny kompis

Det är roligt att få nya vänner, men eftersom det finns troll som vill luras behöver man vara försiktig i början, speciellt om man inte har träffats i verkligheten tidigare. Innan man är säker på att den andra personen är snäll och ärlig så ska man inte berätta för mycket om sig själv. Vänta med att berätta ditt fullständiga namn, var du bor eller ditt telefonnummer. Om personen tjatar för mycket om det så är det bra att fråga en vuxen hur du ska göra.

Tips till dig som är barn

Tips till dig som är vuxen

Frågor att prata om tillsammans