Det mesta man kan göra på mobilen är kul och bra saker, men vi behöver också veta att det finns saker som inte är så bra. Det är trist att det är så, men det går att skydda sig mot sånt.
Till exempel kan man träffa på människor som låtsas vara någon annan än de är på riktigt. Det kan kanske vara en vuxen som låtsas vara ett barn. En del vill luras och få andra att göra dumma saker. Det finns också konstiga eller otäcka bilder och videor, och personer som tycker det är roligt att skrämmas.
Barn behöver inte hantera otäcka saker själva
Om det händer något obehagligt på nätet, eller om man får se något som är konstigt och känns skrämmande, så ska man inte hålla det för sig själv. Berätta i stället för dina föräldrar eller någon annan vuxen som kan hjälpa dig. Man kan alltid prata med en vuxen som man känner väl och litar på om det man gör eller upplever på mobilen, både roliga saker och sånt som känns jobbigt.
Om du som är barn inte har någon vuxen att prata med när något har hänt, kan du ta kontakt med en organisation som arbetar med att hjälpa barn. Det finns till exempel BRIS, Friends och Rädda barnen som man kan ringa och mejla till eller chatta med.
Vuxna tjatar men vill väl
Ibland tycker barn att de vuxna är tjatiga som frågar en massa om vad man gör och vem man träffar på nätet. Men då kan det vara bra att komma ihåg att de gör det för att de vill att man ska vara trygg och inte råka ut för något som kan vara farligt. Det är ungefär som när man är liten och håller handen när man går över gatan för att inte bli påkörd av en bil.
Ibland kanske ens föräldrar vill ta bort något som finns på mobilen eller datorn. Det gör de för att de vill skydda dig från sådant som kan vara läskigt och dåligt för barn att se. De bryr sig om dig.
Du är inte dum - du är guld!
Ofta när det händer något som känns otäckt eller jobbigt så kan man känna sig dum. Ibland kanske man tror att det var ens eget fel att det hände. Men du är inte dum! Alla kan göra misstag ibland, och misstag kan man ordna upp. Prata med en vuxen som du känner och litar på och försök hitta en bra lösning tillsammans.
Tips till dig som är barn
Du är bra som du är.
Lyssna inte på andra som försöker få dig att bli rädd eller känna dig dålig eller dum. De har fel.
Berätta för en vuxen.
Om något som du ser eller upplever i mobilen får dig att bli ledsen och må dåligt är det bäst att prata med en vuxen som kan hjälpa dig.
Du får säga nej.
Du behöver inte göra som någon annan säger om det inte känns bra, speciellt inte någon som du träffat på nätet och inte vet vem det egentligen är.
Tips till dig som är vuxen
Skräm inte barnet.
Man kan prata med barn om risker som finns på nätet från 4-5-årsåldern, men det är viktigt att prata så barnet förstår, och att vara lugn och saklig.
Var öppen och stöttande.
Det är inte barnets fel om något obehagligt har hänt. Om du tycker att barnet gått för långt, prata istället om hur ni kan undvika att det händer igen.
Använd säkerhetsprogram.
Olika program för mobil eller dator låter dig skapa familjeregler som blockerar vissa sajter eller typer av innehåll. De fångar sällan allt, men kan vara ett bra hjälpmedel. Ett exempel är Telia Trygg surf.

Frågor att prata om tillsammans
- Vilka appar tycker du är roligast att hänga på?
- Vad skulle du göra om en kompis sa att hon eller han sett nåt otäckt på mobilen?
- Vad skulle du göra om någon är elak mot dig på mobilen?
- Om du ser något läskigt på mobilen – vad gör du då?