Det mesta man kan göra på mobilen är kul och bra saker, men vi behöver också veta att det finns saker som inte är så bra. Det är trist att det är så, men det går att skydda sig mot sånt.

Till exempel kan man träffa på människor som låtsas vara någon annan än de är på riktigt. Det kan kanske vara en vuxen som låtsas vara ett barn. En del vill luras och få andra att göra dumma saker. Det finns också konstiga eller otäcka bilder och videor, och personer som tycker det är roligt att skrämmas.

Barn behöver inte hantera otäcka saker själva

Om det händer något obehagligt på nätet, eller om man får se något som är konstigt och känns skrämmande, så ska man inte hålla det för sig själv. Berätta i stället för dina föräldrar eller någon annan vuxen som kan hjälpa dig. Man kan alltid prata med en vuxen som man känner väl och litar på om det man gör eller upplever på mobilen, både roliga saker och sånt som känns jobbigt.

Om du som är barn inte har någon vuxen att prata med när något har hänt, kan du ta kontakt med en organisation som arbetar med att hjälpa barn. Det finns till exempel BRIS, Friends och Rädda barnen som man kan ringa och mejla till eller chatta med. 

Vuxna tjatar men vill väl

Ibland tycker barn att de vuxna är tjatiga som frågar en massa om vad man gör och vem man träffar på nätet. Men då kan det vara bra att komma ihåg att de gör det för att de vill att man ska vara trygg och inte råka ut för något som kan vara farligt. Det är ungefär som när man är liten och håller handen när man går över gatan för att inte bli påkörd av en bil.

Ibland kanske ens föräldrar vill ta bort något som finns på mobilen eller datorn. Det gör de för att de vill skydda dig från sådant som kan vara läskigt och dåligt för barn att se. De bryr sig om dig.

Du är inte dum - du är guld!

Ofta när det händer något som känns otäckt eller jobbigt så kan man känna sig dum. Ibland kanske man tror att det var ens eget fel att det hände. Men du är inte dum! Alla kan göra misstag ibland, och misstag kan man ordna upp. Prata med en vuxen som du känner och litar på och försök hitta en bra lösning tillsammans.

Tips till dig som är barn

Tips till dig som är vuxen

Frågor att prata om tillsammans