Visst är det rätt fantastiskt vad vi kan göra på mobilen egentligen! Vi kan spela spel, chatta med kompisar och familjen och träffa vänner i sociala medier, lära oss en massa saker, titta på film och lyssna på musik. Mobilen är verkligen både rolig och praktisk.

Vuxna pratar ofta om ”nätet” när de pratar om saker man gör i mobilen. Man kan säga att alla mobiler och alla appar och program hänger ihop med osynliga trådar, som ett jättelikt nät. Nätet är en plats för alla – det spelar ingen roll hur gammal man är, varifrån man kommer, om man är tjej eller kille. Alla har rätt att vara med på nätet och ha kul i mobilen.

Vad är en kränkning? Vad är mobbning?

Ibland är människor inte så snälla mot varandra som de borde vara. En kränkning är när någon gör eller säger något som gör att du känner dig ledsen, sårad och mindre värd. Det kan vara elaka kommentarer, eller att du inte får vara med i en Snapchat-grupp som de andra i klassen har, eller att någon delar en bild eller film av dig trots att du inte vill det.

Mobbning betyder att en eller flera personer kränker en annan person gång på gång, så att den personen känner sig ledsen och underlägsen.  

Vuxna behöver vara förebilder

Tyvärr så händer det att vuxna säger eller skriver elaka kommentarer och andra oschyssta saker, även i mobilen. De vuxna behöver också tänka på att vara schyssta, och att vara goda förebilder.

Schyssta kompisar

Det är lika viktigt hur vi behandlar varandra i mobilen och på nätet som hur vi är på alla andra ställen, som i skolan eller på träningen. Om man inte skulle säga något elakt till någon när man träffas i skolan så ska man ju inte göra det i mobilen heller.

Om alla ska kunna trivas och ha kul med mobilen så behöver vi alla träna på att vara schyssta kompisar. Det kan vi göra till exempel genom att uppmuntra varandra, låta alla vara med, och inte tvinga andra att göra sånt de inte vill. Mindre mobbning och mera high five!

Tips till dig som är barn

Tips till dig som är vuxen

Frågor att diskutera tillsammans