Mobilkörkortet vänder sig till både barn och deras föräldrar, men just den här introduktionen är riktad specifikt till dig som är vuxen. Den handlar om hur vi som vuxna kan göra samtalet om livet på nätet till en naturlig del av vardagen och samvaron med våra barn.

Nätet är en fantastisk plats

Internet med alla de möjligheter det ger är en fantastisk plats. Vi kan skaffa oss nya kunskaper och färdigheter, knyta nya kontakter och hitta vänner, handla, spela spel av alla slag, streama film och musik. Det är nästan bara fantasin som sätter gränser. Nätet kan ge oss en både roligare och enklare vardag. Och det är en plats som är tillgänglig för alla. Bara det är stort.

Samtidigt finns det risker och baksidor med livet på nätet. Alla är inte det de utger sig för att vara, och alla har inte goda avsikter. Mobbning och trakasserier, kontakter i sexuellt syfte, bedrägerier och identitetsstölder är tyvärr inget ovanligt.

Ett verktyg för att prata med barnen om nätet

Vi kan inte helt och hållet skydda våra barn från riskerna, men vi kan göra vårt bästa för att ge dem kunskap så att de är så trygga och säkra som möjligt när de ger sig ut på nätet. Att vara närvarande i barnets digitala liv och regelbundet prata med varandra om vad man gör online är viktigt.

Mobilkörkortet är ett verktyg – en samtalsstartare – för att prata om nätet med dina barn. Det består av en kunskapsdel och ett test med frågor och svar, och när man klarat frågorna får man en liten utmärkelse i form av ett digitalt mobilkörkort.

Även om somliga ämnen kan vara otrevliga så är det viktigt att inte skrämma barnet. Rädsla kan ibland skapa ytterligare nyfikenhet vilket i sin tur kan leda barnet in i problem. Det är samma sak med totala förbud. Lugn och saklig dialog är en bättre strategi för att skapa förståelse och trygghet.

Vuxna behöver vara förebilder

Vårt ansvar som vuxna stannar inte vid att prata med barnen. Vi behöver också vara goda förebilder. Barn gör som bekant inte alltid som vi säger, utan de gör som vi gör.

Stiftelsen Friends nätrapport från 2017 visar att omkring hälften av alla barn under 18 år har sett vuxna bete sig illa mot andra vuxna på nätet. Om vi pratar med barnen om hur viktigt det är att vi är schyssta mot varandra även på nätet och sedan själva bryter mot samma regel – hur trovärdiga är vi då?

Du behöver inte vara expert

Det är lätt att känna att man inte vet tillräckligt mycket om olika sociala medier eller de populäraste spelen, men det gör inte så mycket. Vi behöver inte vara experter på nätet – det viktiga är att vi pratar om saker och visar att vi är intresserade.

Vi vuxna drar ofta en gräns mellan vårt digitala liv och vårt ”verkliga” liv. För barn är den gränsen inte nödvändigtvis lika skarp. Det som man upplever på mobilen eller i spelet är inte åtskilt från det man upplever på skolgården eller lekplatsen. En nätkompis kan vara lika viktig som en vän i samma område eller en klasskamrat. Kompisarnas diskussioner tar inte slut när man lämnar skolgården eller träningen utan pågår ständigt i mobilen. Livet på nätet kan inte bara ”stängas av”. Gör det till en vana att ställa frågor om barnets nätvardag lika väl som den övriga vardagen.

Om vi gör samtalet om nätet till en vana, och visar oss öppna och intresserade, så bygger vi också ett förtroende som gör det lättare för barnen att prata med oss om det skulle hända något otäckt på nätet. 

Ett delat digitalt liv

Nätet förändras hela tiden. Samtidigt växer barnen, får nya vanor och blir alltmer självständiga. Det är inte alltid enkelt att hantera konflikter om skärmtid eller olämpliga spel. Men om vi redan från barnets första mobil engagerar oss i barnets aktiviteter online har vi goda möjligheter att ändå göra dialogen till en odramatisk del av vardagen.

Ett bra sätt är att försöka mötas i gemensamma aktiviteter. Be barnen visa favoritspelet och be att få testa själv – kanske kan ni spela tillsammans ibland? Fråga hur man använder den nya populära sociala medier-plattformen – barnet har troligen bättre koll än du i vilket fall. Och var uppmärksam på barnets synpunkter – fråga om lov innan du delar hens bild på Instagram, och fråga vad hen tycker om inlägget du funderar på att posta på Facebook.

Ta det lugnt

Mobilkörkortet är inte avsett som en uppsättning riktlinjer och pekpinnar, eller ett antal regler som barnet ska lära sig utantill. Se det istället som en öppen verktygslåda. Frågorna är tänkta att väcka funderingar och introducera några enkla förhållningssätt som kan vara till hjälp i vardagen på nätet. De vill inspirera till hur vi vuxna kan samtala med våra barn om både bra och dåliga upplevelser online. Genom att vara tillgängliga, öppna och lugna kommer vi en bra bit på vägen till att ge våra unga en trygg och bra start på sitt digitala liv.

6 punkter att utgå från