Av: Anna Hanefalk | 2021-03-30

Visst är vi lite trötta på allt tjat om att vi måste röra på oss mer? Tyvärr så är det sant: Vi är många som sitter stilla för mycket. Barn som vuxna. Vad är egentligen rekommendationerna och hur kan jag använda skärmen till motion? Vi guidar!

Att röra på sig har en massa fördelar, för barnen inte minst, då rörelse inte bara utvecklar motorik, koordination och rörelseförmåga utan även bygger skelett och muskler.

Internationella riktlinjer från Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att barn från 5 år ska ägna sig åt fysisk aktivitet minst 60 minuter per dag. 

För barn under 5 år rekommenderas inte att de sitter still mer än en timme åt gången, med undantag för när de sover. Helst ska de vara fysiskt aktiva i tre timmar varje dag, utspritt över dagen.

Vuxna bör vara fysiskt aktiva minst 150 minuter i veckan, varav 75 minuter i hög intensitet. 

Ju äldre barnen blir desto svårare kan det vara att plocka bort skärmen och locka till umgänge. De yngre barnen älskar ofta att föräldern leker med dem, så i det fallet kan det räcka att föräldern ger sig in i leken för att barnet ska glömma skärmen. 

De äldre barnen däremot, som kanske har en egen platta och mobil, kan behöva hanteras med mer morot än piska för att röra på sig. Här har vi samlat olika idéer där du rör dig med hjälp av en skärm. 

Runbit

En app framtagen just för att få barn att röra på sig mer. Den kombinerar motion med det roliga från mobilspel. Barnen kan plocka stjärnor, fånga djur eller bli jagade av monster. Appen är reklamfri och finns som en gratis version där du kan prova alla aktiviteter 10 minuter åt gången. Du kan också välja att låsa upp alla funktioner till en engångskostnad av 40 kr. 

Geocaching

Geocaching är en digital skattjakt, där du letar cacher (skatterna kallas så). Du skapar ett konto på geocaching.com eller i sajtens app. Där ser du en karta och gps-koordinater med olika cacher nära dig. Leta upp cachen och logga den i en fysisk loggbok på plats samt regga online. Geocaching finns på olika nivåer, vilket gör att det passar såväl familjer som den äventyrlige.

Pokémon Go

Spelet har funnits sedan 2016, men många barn tycker fortfarande att det är otroligt roligt att samla, träna och utveckla sina pokémons. Och att man samtidigt går och springer långa sträckor (utan att knappt märka det?) är ju guld värt. 

TikTok

Inspireras av andra och gör dansvideos tillsammans. Svettigt, övar koordination och framkallar förmodligen ett och annat skratt. 

Just Dance

Det här spelet har några år på nacken, men det är fortfarande lika roligt att försöka hänga med i danserna på skärmen. Och har du inte spelet finns många av danserna som klipp på Youtube. 

Nintendo Ring Fit Adventure

Genomför jobbiga fysiska övningar i en fantasyvärld. Spring, hoppa och gör benböj genom 100 nivåer och 20 olika världar. Svettigt och roligt. Finns till Nintendo Switch.

Youtube

Lär dig dansa någon av alla danser som trendat genom årtiondena: Jerusalema, Flossa, Macarena eller varför inte Michael Jacksons Moonwalk? 

Träningsvideos online

På Youtube hittar du även träningsvideos som barn och vuxna kan göra tillsammans, till exempel från Les Mills. 

MER FÖR FAMILJEN

Tips & inspiration

"Vi behöver vänner både online och offline"

Erbjudanden

Utvalda mobiler och surfplattor för barn

Tips & inspiration

Barn och gaming - en guide för föräldrar