Av: Peter Wiklund | 2021-08-31

Lagom inför skolstarten i andra klass fick Hedda, 8 år, sin första mobil. Samtidigt satte sig mamma Michaela med henne för att de tillsammans skulle gå igenom Mobilkörkortet.

Det var hög tid för åttaåriga Hedda Edlund att få en egen mobil, i alla fall om man frågar henne själv.

– Ja, det håller jag med henne om. Det är många av hennes klasskompisar som har haft en mobil ända sedan de gick i förskoleklass, säger Heddas mamma Michaela Edlund.

I samma veva fick Michaela höra talas om Mobilkörkortet från Telia, och tyckte att det verkade vara intressant.

– Upplägget och innehållet kändes vettigt och relevant. En del av detta har vi redan pratat om, eftersom hon har använt en surfplatta länge här hemma. Jag har till exempel sagt att hon inte får lägga till spelkompisar som hon inte känner i verkligheten. Men det kan vara lite svårt att förklara varför, och här kunde jag få bra stöd för det.

Om Mobilkörkortet

Mobilkörkortet är ett initiativ av Telia, ursprungligen utvecklat i samarbete med antimobbningsorganisationen Friends. Det är till för att hjälpa både barn och deras föräldrar att känna sig trygga med första mobilen, lära sig hur man är schysst på nätet – och ha kul! 

Mobilkörkortet består av en kunskapsdel och ett fristående test. Syftet är att underlätta samtal om mobilanvändning och livet på nätet, för att ge en trygg och säker start för den som är ung och på väg att ge sig ut på nätet på egen hand. Till exempel barn som precis har fått sin första egna mobiltelefon.

Erbjudande

Trygghetspaket för hela familjen

Pris 109 kr/mån

Aha-upplevelser

När de gick igenom Mobilkörkortet tillsammans fick även Michaela en del aha-upplevelser.

– Som exempelvis i delen som behandlar ”challenges”, alltså olika utmaningar som de uppmuntras att göra. Jag visste vad det var, men hade aldrig tänkt på att det var något som hon kommer att se och kanske vilja prova. Det är bra att jag får veta ännu mer om hennes ”mobilvärld”.

För redan vid användningen av surfplattan insåg Michaela att barnen kommer att använda mobilen på sätt som skiljer sig från de vuxnas.

– Själv gör jag mest jobbgrejor och håller lite kontakt med kompisar på Facebook. Men barnen pratar en hel del om vad som händer i spel och om olika appar. Ibland kallar de varandra för de ”nicknames” som de har i spelen.

Låt det ta tid

Till en början gav Michaela och Hedda på flera av modulerna i Mobilkörkortet på en och samma dag, men insåg snabbt att det inte var idealiskt.

– Det är ju bra att ha ordentligt med tid för frågorna. Jag märkte också att jag behövde tänka ut lite nya formuleringar i en del fall, så att det blev tydligare för Hedda vad det handlade om. Dessutom är det bra att hinna smälta det vi pratat om, så det känns lagom att ta en del om dagen, kanske varannan dag.

Hedda själv nickar ivrigt som svar på frågan om hon tyckte att Mobilkörkortet var bra.

– En del visste jag redan, och en del visste jag inte. Men det var bra, säger Hedda.

Mer från Digital förälder

Trygghet & säkerhet

Trygg start med första mobilen

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Teknik & prylar

Bästa abonnemanget för barnen