Av: Christer Andersson | 2021-09-02

Mobilmarknaden är stor och svåröverskådlig, så det är lätt att känna sig villrådig när man ska välja barnets första mobil. Vår expert ger råd om de viktigaste faktorerna att tänka på innan du bestämmer dig.

Nytt eller begagnat? Rimlig prislapp? Nödvändiga funktioner? Och vad händer om den nya mobilen skulle ramla i backen? Att välja mobil till barnet är en balansgång mellan vad som är förnuftigt och vad som är prisvärt, när mobilerna blir allt bättre men också allt dyrare.

Att utgå från hur mobilen ska få användas är klokt och ger en indikation om vilken typ av mobil som är vettig: ska mobilen främst vara ett sätt att hålla kontakten via samtal och meddelanden, eller ska barnet också få spela och umgås på sociala medier?

Vi tog hjälp av Cristian Jeria, chef för mobilaffären på Telia, för några tips om faktorer som är värda att tänka på.

1. Typ av mobil - eller kanske klocka?

Dagens mobilmarknad domineras helt av smartphones. Direkt barnanpassade mobiler är väldigt sällsynta. Tillverkare som Doro producerar enklare smartphones som är speciellt designade för i första hand äldre, med tydligare gränssnitt och trygghetsknapp. Det kan vara ett alternativ, men en viktig faktor är också hur barnet kommer att använda mobilen.

– I dag är mobilen viktig för barnens sociala liv. Man chattar, spelar och tittar på video och vill vara där kompisarna är. En mobil som begränsar de möjligheterna blir kanske liggande i lådan istället, säger Cristian Jeria, som är chef för mobilaffären på Telia.

Ett praktiskt och prisvärt alternativ för mindre barn är de smarta barnklockor som kommit på senare år. Dessa kombinerar möjligheten till mobilsamtal och textmeddelanden med trygghetsfunktioner som GPS-spårning och larm, men saknar möjligheten att använda sociala medier eller köra populära appar och spel. Ett exempel är svenska Xplora. 

– Barnklockor är en smart och trygg lösning för den som inte tycker barnet är redo för livet på nätet riktigt än, säger Cristian.

Här hittar du rekommenderade mobiler för barn ur vårt sortiment.

2. Priset

Att köpa en premiummobil för 12 000 kronor är knappast aktuellt när det handlar om första mobilen till ett barn i lågstadieåldern. För de flesta är det därför relevant att titta på mer budgetbetonade mobiler. iPhone är förstås populär även bland barn, och där är iPhone SE för närvarande den minst dyra modellen med en prislapp kring 5000 kronor. Hos andra tillverkare som Samsung, Sony eller Xiaomi kan du hitta mobiler för en eller två tusenlappar mindre.

3. Nytt eller begagnat

Om fabriksnytt inte spelar så stor roll kan en begagnad mobil vara ett bra alternativ. Många barn får ärva en mobil från en förälder eller ett syskon. Har man inte en gammal mobil liggande redo därhemma så kan man köpa. Flera företag, inklusive Telia, köper tillbaka, fräschar upp och säljer begagnade mobiler. 

– En begagnad mobil är ett både hållbart och prisvärt alternativ, säger Cristian Jeria. Mobilerna gås igenom noggrant och all gammal data raderas så det är helt säkert. Hos Telia ger vi ett års garanti på våra begagnade mobiler.

Här hittar du vårt utbud av begagnade mobiler.

4. Stor eller liten?

Det fanns en tid när mobilerna blev mindre och mindre, men trenden på senare år har tvärtom varit allt större skärmar i takt med att video och spel blivit en viktigare faktor. Det är inte alltid praktiskt när det handlar om unga användare med små och kanske lite fumliga händer. Titta på olika modeller och fundera på vilken storlek och tyngd som är bäst för just ditt barn.

5. Tåligheten

En av de kanske viktigaste faktorerna är hur pass stryktålig mobilen är. Barn är som bekant inte alltid jätteförsiktiga med sina prylar, och det är inte osannolikt att mobilen åker i marken rätt som det är.

– Jag skulle till exempel inte rekommendera en mobil med baksida av glas, säger Cristian Jeria. Titta istället efter modeller med hölje av aluminium eller plast.

Kolla också om mobilen är damm- och vattentålig. Mobilers tålighet certifieras enligt IP-klassificeringen. En mobil av IP67-klass ska till exempel tåla vatten till en meters djup upp till 30 minuter. 

– Ju högre siffror, desto bättre skydd, säger Cristian. Men det innebär fortfarande inte att mobilerna är gjorda för att bada med utan det är ett skydd vid normal användning.

6. Batteritiden

Även om mobilbatterier har fått allt högre kapacitet så kräver större skärmar och avancerade funktioner mer ström. Kapaciteten på mobilbatterier mäts i milliamperetimmar (mAh), men det säger inte alltid så mycket. Hur länge batteriet räcker beror i hög grad på hur mobilen används. 

– Om man spelar mycket och tittar på video så drar det mer ström än om man bara ringer och messar, säger Cristian Jeria. Och just video och spel hör till de vanligaste aktiviteterna när barn använder mobilen. Så mitt råd är att inte stirra sig blind på kapaciteten utan kanske komplettera inköpet med en powerbank. Då finns det alltid extra ström att tillgå.

7. Tillbehör och skydd

– Oavsett vilken mobil du köper så är det en investering som behöver skyddas. Skärmar och höljen spricker lätt om man tappar dem på asfalt eller hårda golv. Så ett bra skal och gärna ett skärmskydd är bra för sinnesfriden, säger Cristian.

Mängden mobilskal på marknaden är enorm. Somliga är speciellt utformade för att vara stöttåliga medan andra är mer dekorativa. Här gäller det att hitta en balans mellan form och funktion – för ett aldrig så hållbart skal blir kanske liggande oanvänt om barnet tycker att det är fult. Värt att ta med i beräkningen är också att det är enklare att hitta skal som passar till de populäraste modellerna från de största tillverkarna. Utbudet kan vara magert för smalare märken.

Här hittar du Telias sortiment av mobilskal.

MER FÖR FAMILJEN

Tips & inspiration

Bästa abonnemanget till barnen?

Kampanj

Sveriges populäraste familjeabonnemang

Just nu 99 kr/mån för nya extra användare
(ord. pris 199 kr/mån)

Tips & inspiration

Tips för trygg start med första mobilen