PTS råd för bättre täckning

Det är frustrerande när det inte går att ringa eller surfa med mobilen. Ibland beror det på saker utom din kontroll, men det finns även en del du kan göra själv för att få bättre mobiltäckning. Här är några av Post- & Telestyrelsens råd.

Kolla mobiltäckningen på internet. Kontrollera vilken täckning telebolagen har innan du väljer leverantör. Alla telebolag har täckningskartor på internet, zooma in och titta på platser där du brukar röra dig. Täckningskartorna är ofta baserade på mottagningsförhållandena utomhus. 

Täckningskartor
Våra täckningskartor hittar du här.

Be att få testa. Täckningskartorna bygger på teoretiska modeller. Det bästa är därför om du kan prova både med den mobil och med det telebolag du har tänkt använda. Vissa telebolag erbjuder ”täckningsgaranti” eller ”prova på”-abonnemang. Om ”ditt” telebolag inte gör det, fråga ändå om du kan få prova abonnemanget i någon vecka.

Testa oss i 30 dagar Hos oss kan du som privatkund testa våra abonnemang och andra tjänster i upp till 30 dagar. Läs mer om Testa oss i 30 dagar

Välj lämplig mobil. Olika mobiler har olika bra radioegenskaper. De nya smarta mobilerna är tyvärr inte så smarta när det kommer till täckning. Fråga därför gärna om mobilens mottagning när du ska köpa ny telefon, och testa även mottagningen med dina vänners telefoner. Det kan vara stor skillnad mellan olika modeller.

Använd handsfree. Använd handsfree så att du kan hålla ut mobilen en bit från kroppen. Täckningen kan även försämras om du omsluter telefonen med handen eller förvarar den i fickan eller i en väska när du pratar.

Bättre mottagning utomhus. Det är stor skillnad på mottagningen inom- och utomhus, eftersom tjocka väggar och liknande dämpar signalen.

Riktantenn kan hjälpa. Om du använder mobilen på en fast plats, till exempel i sommarstugan, kan du välja en lösning med uttag för extern antenn. Då kan du ansluta en riktantenn som du sätter på taket (ser ut som en liten tv-antenn). Tyvärr blir det svårare och svårare att hitta mobiler med uttag för extern antenn i handeln.

Sätt mobilen nära framrutan i bilen. I bilen blir täckningen bättre om du använder en mobilhållare monterad nära framrutan och använder handsfree. Även i bilen kan du använda extern antenn för ännu bättre mottagning.

Bättre mottagning på vissa platser. Har du möjlighet att förflytta dig kan du i regel hitta områden med bättre täckning i närheten. Välj höga platser och öppna områden.

Gör telebolagen uppmärksamma på var de har dålig täckning. Flera telebolag har goda möjligheter att rapportera in dålig täckning via appar i smarta telefoner, internet eller kundtjänst. Om många rapporterar in dålig täckning ökar möjligheten att telebolaget bygger ut sitt nät i det området.

Hjälp oss att hitta var vi har mindre bra täckning. Lämna dina synpunkter här.

På Post- & Telestyrelsen hemsida kan du läsa alla deras råd om täckning.
www.pts.se/sv/Privat/Telefoni/Mobil-telefoni/Tackning/Gada-rad-om-tackning/

Tips

Spara batteri:

  1. Har du ont om tid men måste spara batteri snabbt? Sätt mobilen i flygplansläge när du laddar den så går det dubbelt så fort att få fler procent på batteriet.
  2. Dra ned på ljusstyrkan på skärmen.
  3. Använd en svartvit (eller helt svart) bakgrundsbild. Färgbilder drar nämligen mer batteri.

Lyssna på musik utan att slösa surf:
Skapa en spellista med de favoritlåtar som du lyssnar mest på just nu och ställ den i läge ”Tillgänglig offline” när du är uppkopplad mot wifi. Då kan du lyssna på den även när du inte är uppkopplad och utan att slösa surf!

 

Fiber

Fast, stabilt bredband som ger möjlighet att ladda upp och ned tyngre filer. Kapaciteten i fibernätet är nästintill obegrändsad. All Sveriges datakommunikation skulle få plats i en fiberuppkoppling.

För dig och ditt hem:
Läs mer om Öppen Fiber om fibernätet, hur du ansluter dig och om aktuell utbyggnad.

För dig som är företagare:
Intresseanmälan för fiber

Wifi

Telia Wifi

Våra Telia Wifi-hotspots är bästa sättet att slippa slösa på surfen när du är på språng. Du hittar dem på inte mindre än 2000 platser över hela landet!

Var hittar jag Telia Wifi?
Täckningskarta Telia Wifi

Kom igång med Telia Wifi
Här hittar du samlade artiklar som hjälper dig komma i gång med tjänsten.

Glömt ditt lösenord?
Skaffa ett nytt snabbt lösenord och enkelt

Läs mer om tjänsten Telia Wifi

4G

Idag finns det mycket innehåll som du med 4G kan konsumera när och var du vill och i våra 4G nät surfar du i upp till 80 Mbit/s. De flesta mobiltelefoner och surfplattor som säljs idag på har stöd för 4G.

Var finns 4G?
Täckningskarta 4G

Har du koll på din surfmängd?
Logga in på Mina Sidor