Av: Telia | 2022-03-01

Kriget i Ukraina innebär att både traditionella medier och sociala medier svämmar över av otäcka och dramatiska bilder och videor. Situationen är skrämmande för oss vuxna, och kan skapa mycket oro och rädsla hos barn. Så hur kan vi som föräldrar prata med barnen om vad de ser och vad som händer?

Som förälder är det kort och gott viktigt att vara en lugn och trygg närvaro, ta barnens oro på allvar och försöka prata om det som händer på ett lugnt och sakligt sätt.

Vår samarbetspartner Bris har, tillsammans med krisinformation.se och Försvarsmakten, tagit fram de här tipsen till föräldrar:

  • Var påläst. Så att du kan svara med korrekt och aktuell information.
  • Titta tillsammans. Om ni läser en artikel eller kollar på tv tillsammans finns du där för att dels nyansera, dels svara på frågor.
  • Du måste inte veta allt. Det är omöjligt att ha koll på allt och det är okej att säga att du inte vet. Men säg då också att du kan ta reda på det så att barnet slipper spekulera.
  • Ta oron på allvar. Barn kan göra kopplingar som skapar riktig oro. Utgå inte från att barn är oroliga eller oroar sig för samma sak som du som vuxen kanske gör. Ta därför signaler på oro på allvar.
  • Fråga. Ta initiativet genom att kolla om barnet undrar något. Då finns ju du där med svar.
  • Prata om att allt inte är sant. Om barnet är ute på sociala medier kan en diskussion om källkritik vara bra att ha. Utifrån barnets nivå.
  • Sverige har militärer för att det inte ska bli krig. Det kan vara bra att påminna barn och även vuxna om att Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige. Det är därför vi i Sverige har militärer, inte för att starta krig.
  • Skicka med hopp. Prata gärna om att många länder och organisationer samarbetar för att situationen ska bli bättre.

Här kan du få fler råd:

Bris har öppet dygnet runt för barn upp till 18 år via chatt, telefon 116 111, och mejl. Bris vuxentelefon om barn finns på 0771-50 50 50.

Rädda barnens psykolog Hanna Thermaenius ger sina råd till föräldrar här.

Krisinformation.se har information och svar om situationen i Ukraina.

Även Statens Medieråd har publicerat tips och råd.


 

Mer från Digital förälder

Trygghet & säkerhet

Så hanterar du källkritik på nätet

Erbjudande

Trygghetspaket för din familj

Pris 109 kr/mån

Trygghet & säkerhet

Mobilkörkortet - för en trygg start med mobilen