22 mars 2024

5 min läsning

IT-säkerhet

Checklista för din digitala säkerhet

Brandväggar, krångliga lösenord, lömska virus och sluga bedragare. Tycker du att säkerhet på nätet verkar jobbigt och krångligt? Det behöver det inte vara. Här är nio konkreta tips som hjälper dig att skydda din data och hjälpa resten av familjen till en tryggare digital vardag.

Kvinna igger på golvet med en laptop-dator.

I dag använder vi nätet för nästan allt, från att betala våra räkningar till att umgås med vänner och familj. Men i takt med att våra liv blivit mer digitala har även brottsligheten blivit det. 2021 uppgav omkring 40% av de svenska nätanvändarna över 16 år att de blivit utsatta för bedrägeriförsök under de senaste 12 månaderna, enligt rapporten Svenskarna och Internet 2021. Det finns med andra ord goda skäl att skydda sig.

Med hjälp av smarta digitala hjälpmedel och en dos sunt förnuft behöver det inte vara alltför svårt att vara säker på nätet. Här hittar du vår checklista för din digitala säkerhet.

1. Använd säkra och unika lösenord

Det här har du säkert hört till leda, men det är viktigt så vi tar det en gång till. Sätt unika lösenord för de olika inloggningar du har. Om du använder samma lösenord på flera ställen ökar risken att dina konton blir kapade om någon av de tjänster du använder skulle bli hackad. Tänk också på att inte använda alltför simpla lösenord. Numera rekommenderar experterna långa svårgissade lösenordsfraser snarare än jobbiga kombinationer med specialtecken. ”Nio Gafflar Under Matsalsbordet” är med andra ord säkrare än ”xFtuiR89!o”.

2. Använd lösenordshanterare

Även om du använder lösenordsfraser som är lätta att minnas men svåra att knäcka är det i längden svårt att hålla allt i huvudet. Låt en lösenordshanterare göra jobbet. En lösenordshanterare är ett digitalt kassavalv där du lagrar alla dina inloggningar. Det enda lösenord du behöver komma ihåg är det till själva lösenordshanteraren. Det finns många att välja på. Vi rekommenderar så klart den som ingår i Telia Trygghetspaket.

3. Använd 2-faktorautentisering

Ett starkt lösenord är en bra början. Ett extra säkerhetslager är ännu bättre. Många digitala tjänster erbjuder i dag så kallad 2-faktorautentisering (förkortas ofta 2FA). Använd det där du har möjlighet. 2FA innebär att du behöver bekräfta din inloggning med hjälp av en kod som skickas som sms till din mobil eller som visas i en särskild autentiseringsapp. Så länge du har koll på din mobil blir det väldigt svårt för en bedragare att kapa din inloggning.

4. Uppdatera mobiler, surfplattor och datorer

Om du har en någorlunda ny mobil, surfplatta eller dator skickar tillverkaren i allmänhet ut systemuppdateringar vid jämna mellanrum. Installera dessa! De innehåller ofta säkerhetsuppdateringar, till exempel åtgärder för att täppa till olika säkerhetsluckor som man upptäckt längs vägen.

5. Använd ett säkerhetsprogram

Det finns en ocean av olika säkerhetsprogram för både datorer och mobiler på marknaden. Det viktiga är att du använder något av dem. De flesta nya datorer och mobiler levereras med förinstallerade säkerhetsprogram av olika kaliber, men det är ofta förnuftigt att komplettera med något mer kraftfullt. Funktioner som antivirus, intrångsskydd och surfskydd som blockerar skadliga sajter håller din data säker. Ursäkta om vi tjatar, men Telia Trygghetspaket innehåller alla de här funktionerna, tillsammans med olika skydd mot id-kapning.

6. Gör säkerhetskopior

Hur försiktig du än är kan oturen ändå vara framme. Kanske råkar du ut för ett elakt virus som förstör dina grejor – eller kanske bestämmer sig helt enkelt din dator för att den inte orkar längre. Hur som helst är det alltid klokt att säkerhetskopiera dina viktigaste dokument, bilder och annat. Ett sätt är att helt enkelt föra över grejorna till en lös hårddisk som du förvarar säkert. Ett annat och lite modernare sätt är att säkerhetskopiera till en molntjänst. På så vis kan du alltid komma åt dina viktiga filer var du än är när olyckan är framme. På Apples mobiler och surfplattor kan du ställa in automatisk säkerhetskopiering till iCloud. För Android finns liknande motsvarigheter: Google Foto, Google Drive och Microsoft OneDrive till exempel. Hos oss får du annars obegränsat utrymme i Telia Cloud.

7. Var försiktig med publika nätverk

Att koppla upp mobilen eller laptopen mot de öppna nätverk som erbjuds på caféer, bibliotek och andra ställen kan vara smidigt. Men tänk på att de här nätverken ofta inte är särskilt säkra. Somliga kan vara helt okrypterade, vilket innebär att en påpasslig hacker med onda avsikter kan avlyssna den information du skickar via uppkopplingen – till exempel inloggningen till din mejl. Ett vpn (eller ”virtual private network”) fungerar som en krypterad tunnel som håller din uppkoppling säker. Finns i form av lättanvända appar eller datorprogram. Tänk dock på att du får vad du betalar för. Ett gratis vpn kommer inte att ge dig lika gott skydd som ett du betalar för.

8. Var rädd om ditt id

Många nätfiskeattacker går ut på att bedragare försöker få dig att identifiera dig via BankID. Det kan handla om mejl som lockar med att du har pengar att hämta eller samtal som påstår sig komma från din bank.
Var försiktig om någon ber dig identifiera dig med BankID! Kontrollera att den som kontaktar dig verkligen representerar företaget och dubbelkolla även att rätt företagsnamn anges i BankID innan du signerar någonting.
Om du inte är säker, be att få ringa upp via företagets listade nummer istället.

9. Var misstänksam

Om något verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Den där miljonvinsten i lotteriet du inte minns att du deltagit i, eller återbäringen för en vara du aldrig har beställt – bluff. Om din närmaste vän plötsligt ber om ditt mobilnummer via Messenger trots att du vet att hen har ditt nummer – troligen försök till nätfiske. Det låter trist, men i digitala miljöer är det bra att vara lite lagom misstänksam mot saker man stöter på. Nätbedragare kan fejka mejladresser och mobilnummer så att de ser ut att komma från till exempel ett företag du litar på. Tänk efter innan du klickar!

Fler artiklar i samma ämne: