Av: Hanna Klumbies | 2021-04-09

Vet du vad dina barn egentligen gör när de sitter med näsan ner i mobilen? Rickard Nordström är läraren som vill ge föräldrar bättre koll på sociala medier och underlätta för dem att bli delaktiga i barnens användning. Här berättar han om hur du får bättre inblick i dina barns digitala liv. 

Rickard Nordström är lärare, författare och föreläsare, men kanske mest känd under namnet Magister Nordström på Instagram och Tiktok, där han har 35 000 respektive 200 000 följare. Nyligen utkom han med boken ”App, app app! Handbok för dig med barn som älskar sociala medier”. Med den vill han hjälpa föräldrar som har gått vilse i den digitala djungeln. 

– Jag vill förklara för föräldrar och far- och morföräldrar vad sociala medier är och varför det är ett så stort intresse för barnen, säger han och förklarar:

– Det finns redan många bra böcker om näthat och sexuella trakasserier, och jag kände att det behövdes en bok om sociala medier som är positiv – som handlar om hur vi kan bemöta våra barn när det gäller sociala medier, hur vi kan vara delaktiga och ha roligt där tillsammans med barnen istället för att ta fram stora motorsågen direkt.  

Magisterns bästa tips

  1. Var närvarande och delaktig i deras intresse. 
  2. Ta reda på hur det fungerar. Låt barnen berätta om sitt intresse och lär dig det. 
  3. Ta reda på vilka funktioner som finns i apparna och på plattformarna för att skydda ditt barn. 
  4. Läs min bok.

Erbjudande

Bättre pris tillsammans

Pris 219 kr/mån per Extra användare

Började på Instagram

För sex år sedan insåg Rickard Nordström att man inte pratar så mycket om skolan hemma. Att engagera och inspirera sina elever i klassrummet var inga problem, men han ville fånga dem även utanför skolan för att peppa dem och samtidigt visa föräldrarna vad barnen gjort i skolan. Det blev startskottet för @magisternordstrom på Instagram.

– Det är svårt att använda sociala medier i undervisningen, men det är jättebra som verktyg för att hålla i gång kommunikationen. Det blev uppskattat av föräldrarna och eleverna blev motiverade. 

Trygghet och säkerhet

Rickard Nordström frågar föräldrar om de vet om deras barn blir utsatta för något i sociala medier eller själva utsätter någon annan. Svaret blir oftast att föräldrarna tror sig ha koll. 

– De svarar att de vet det, för att de litar på sina barn. Men det håller inte, så enkelt är det inte. Man måste finnas där själv, vara aktiv och involvera sig, säger han.

För de flesta sociala medier finns det en åldersgräns på 13 år, men även yngre barn skaffar konton och enligt Rickard är det då än mer viktigt att föräldrarna är inne på kontona och modererar, läser kommentarer och vägleder. 

– Det är som att lära sitt barn cykla. Först har man stödhjul, sedan springer man med och hjälper till och sedan cyklar de själva. Det är viktigt att man är vaksam och finns där. Det finns olika föräldrafilter och blockeringar som man kan aktivera, men man måste också prata om hur man ska göra om barnen får näthat eller sexuella trakasserier. Det är jätteviktigt att ha koll! 

Mer från Digital förälder

Sociala medier

Barnens favoriter: 14 influencers

Erbjudande

Trygghetspaket för din familj

Pris 109 kr/mån

Sociala medier

Så kan du tänka om barn och sociala medier