Julen är en högtid som inte sällan präglas av överflöd med massor av mat, mer eller mindre uppskattade julklappar och berg av presentpapper. Men sedan ska såväl utblommade hyacinter, barrande granar och tomma kartonger rensas ut - tillsammans med dåliga vanor, kanske. Här bjuder vi på några tips som kan göra både julen och vardagen mer hållbar.

Återvinn granen

I många kommuner kan man lämna sin julgran till återvinning och på så sätt bidra till att skapa klimatsmart fjärrvärme. Möjligheterna kan vara olika beroende på var du bor, så kolla med din kommun, bostadsrättsförening eller hyresvärd vad de rekommenderar.

Byt eller skänk julklapparna

Fick du dubbletter av julklappsboken eller var tofflorna för små? Har du kvitto eller köpebevis ska det inte var några problem att byta oavsett om sakerna är köpta i en fysisk butik eller på nätet. Ett annat alternativ är att skänka klappen vidare till någon som behöver den bättre. Emmaus, Stockholms stadsmission, Myrorna, Röda Korset och Erikshjälpen tar gärna emot gåvor. Via Giving People kan du hjälpa utsatta barnfamiljer med kläder, skor eller något annat de behöver.

Minska ditt matsvinn

I genomsnitt slängs 97 kilo mat per person och år i Sverige! Det är ett enormt slöseri. Men vi kan alla hjälpas åt för att förhindra onödigt svinn. Släng inte överbliven mat som du har hemma. Laga något nytt med resterna som bas eller frys in i matlådor. Här är några tips på hur du kan ta vara på julmaten.

Med appen Karma kan du köpa bra mat som blivit över från restauranger, kaféer och matbutiker till ett lägre pris. Olika erbjudanden varje dag.

Byt in och byt upp mobilen

När du köper en ny mobil kan du byta in din gamla och få prisavdrag motsvarande värdet på den. Över 95 procent av de mobiler som byts in kan komma till nytta igen efter renovering och radering av information. Läs mer här.

Istället för att köpa nytt

En begagnad mobil kan vara ett prisvärt alternativ till en ny! Telia säljer begagnade och rekonditionerande mobiler här. Och våra kompisar på Halebop gör detsamma.

Inrego köper och säljer använda datorer och annan IT-utrustning med målet att förlänga livslängden på tekniken och spara på jordens resurser.

Facebooks lokala köp, sälj och byteskanaler. Fördelen är prylarna finns på nära håll och kan ofta hämtas utan bil. Sök på köp och sälj och hitta din lokala sida eller gå in under Marketplace.

Blocket är Sveriges största köp- och säljmarknad på internet. Här finns allt från bilar och möbler till kläder och leksaker. Och allt där emellan. Det finns även en smidig app där du kan ställa in bevakningar och få en pushnotis när en annons på ditt eftersökta föremål läggs in.

Sortera och återvinn

Genom att sopsortera glas, papper, plast och metall kan det mesta återvinnas och bli till nya produkter. Genom att använda materialet flera gånger sparas både energi och naturresurser. Regeringen har beslutat att alla svenska kommuner ska ha infört matavfallsåtervinning innan slutet av 2023. Matavfallet blir till biogas och används till bränsle för sopbilar, bussar och personbilar.

På sopor.nu får du råd om hur olika saker bör sorteras. (Tips: Trasiga julgranskulor är restavfall och ska till återvinningen, inte i hushållssoporna eller glasinsamlingen.)

Smartare elanvändning

Du har bytt till lågenergilampor, kör bara tvätt- och diskmaskin fulladdad och på låg temperatur och du låter inga elprylar stå på standbyläge. Bra! Nästa steg kan vara att se till att du har grön el direkt från din leverantör. Naturskyddsföreningen listar elbolag som säljer el märkt som Bra Miljöval.

Om du vill ha ännu bättre koll på hur mycket el du använder och var du har möjlighet att minska förbrukningen finns det olika digitala lösningar och appar du kan använda, ett exempel är det alternativa elbolaget Tibber vars app låter dig analysera hemmets elförbrukning.

Köp ett vindkraftverk

Alla kan naturligtvis inte ha ett eget vindkraftverk hemma. Men däremot kan alla som vill bli delägare i ett vindkraftverk. Inte bara bidrar du till utbyggnaden av förnybar el, utan kan också sänka din elräkning. Läs mer här.

Synka familjen

Med appen Telia Smart Family blir det lättare att hålla ihop familjen och sköta veckoplaneringen i denna digitala mötesplats. Se var familjemedlemmarna befinner sig och synka skjutsen eller håll koll på allas mobilbatteristatus och påminn om laddning för att alltid kunna nå varandra. Nu kan också slippa glömda eller borttappade nycklar. Med Telia Smart Family radiomodul för Assa Yale Doorman och Smart Family Gateway kan du enkelt styra ert lås var du än är.

Resan till noll

Vi på Telia har börjat en resa: År 2030 ska vi ha noll utsläpp och noll avfall. Läs mer om vårt miljöarbete på Resan till noll.