Filmtips: En återblick i tiden

Gör livet i hemmet lite roligare och se något minnesvärt på tv:n eller surfplattan. Vi tipsar här om klassiska serier och filmer som illustrerar årtionden som flytt. Återupptäck Varuhuset, se filmatiseringen om Coco Chanel eller hitta nya favoriter.

Favoriter i repris

Hasse & Tage – En kärlekshistoria: De behöver knappas någon introduktion, de bästa vännerna som roade hela Sverige i årtionden med filmer, revyer, sånger och böcker. I denna nygjorda dokumentär öppnar deras familjer för första gången upp arkiven. Hyr filmen här.

Varuhuset: Återupplev slutet av 1980-talet i detta klassiska tv-drama om Öhmans varuhus. Med bland annat Bertil Norström, Inga Gill och Christina Schollin. Se serien här.

Ett drömspel av August Strindberg: Strindberg själv kallade pjäsen ”mitt mest älskade drama och min största smärtas barn”, här i regi av ingen mindre än Ingmar Bergman. Se den här.

Swing it, fröken! Älskad komedi från 1956 med Alice Babs i rollen som fröken Lind, en ny engelsklärare. Filmdebut för både Gösta Ekman och Björn Gustafson. Hyr filmen här.

91:an Karlsson: Få dig ett gott skratt med alla komedifilmer om värnpliktige 91:an Karlsson och hans äventyr runt regementet, denna från 1946. Se filmen här.

Sportklassiker och ikoner

Diego Maradona: Lika hyllad som hatad. Alla minns vi argentinska fotbollslegenden Diego Armando Maradona, vars uppgång och fall i den italienska staden Napoli skildras i denna brittiska dokumentär. Se den här.

Muhammad Ali’s greatest fight: Mest känd för sin framgång i boxningsringen, men i detta filmdrama skildras hans kanske största kamp någonsin – när Muhammad Ali 1971 vägrade delta i Vietnamkriget och hamnade inför rätta. Hyr filmen här.

UEFA Fotbolls-EM arkiv: Brittisk produktion som tar en titt på höjdpunkter från tidigare Europamästerskap. Återbekanta dig med spelare och länder som gjort avtryck under åren. Se den på C More.

Guld-Greta – En hisnande kärlekshistoria: Svensk dokumentär från 2016 om 17-åriga Greta Johansson, som överraskande vinner OS-guld i simhopp 1912. Samtidigt förälskar hon sig och frågan är om hon ska emigrera med den nya kärleken till Amerika. Se den här.

Nacka – Myten och människan: 

Svensk dokumentär från 1987 om fotbollslegenden Lennart ”Nacka” Skoglund. Se den här.

Vad var det som hände?

Tage Erlander – makten och sanningen: Tvådelad dokumentärserie av Göran Ellung om forna stadsministern Tage Erlander, som satte sin prägel på Sverige under efterkrigstiden. Erlanders privata dagböcker, som här avslöjas, visar att han tvivlade starkt på sin egen förmåga. Se den här.

Nixon by Nixon: In his own words: Avslöjande dokumentär om den forna amerikanska presidenten Richard Nixon. Den baseras på tusentals timmar av nyligen offentliggjorda ljudband från hans tid i Vita huset. Se den här.

I am Martin Luther King: ”I have a dream” är ett av världens kändaste citat. Det är över 50 år sedan människorättsaktivisten Martin Luther King Jr blev mördad, men hans kamp är lika aktuell idag. En amerikansk dokumentär av John Barbisan och Michael Hamilton. Se den här.

Den kvinnliga vikingakrigaren: I denna svenska dramadokumentär från 2019 får vi veta att vissa av de mest framstående vikingakrigarna var kvinnor. Det framgår av de senaste arkeologiska fynden och utifrån dessa skildras hur livet för en av dessa kunde ha sett ut. Se den här.

Stig Wennerström – Spion i kallt krig: Svensk dokumentärserie från 2017 i tre delar. Skildrar det som kallas för Sveriges största spionskandal, där vi får ta del av säkerhetspolisens hemliga, bandade förhör med Stig Wennerström som spionerade för Sovjet. Se den här.

Minnesvärda karaktärer

Coco Avant Chanel: Filmatisering om den legendariska modeskaparen Coco Chanels liv – som gick från föräldralöst barn till att bli en symbol för den moderna kvinnan. Se filmen här.

Mary Shelley: Dramatisering från 2017 om den sanna historien om författarinnan Mary, skapare av den världsberömda boken Frankenstein, och hennes stormiga relation med poeten Percy Shelley. Hyr filmen här.

Fröken Julie: Från 1951 är denna svenska dramatisering av August Strindbergs klassiska pjäs. Den utspelar sig på sent 1800-tal och skildrar förbjuden kärlek. Med Anita Björk, Ulf Pale och Märta Dorff. Hyr filmen här.

Ulrica – en paradisattack: Glasformgivaren och konstnären Ulrica Hydman Vallien var verksam i många år och skapade sig ett egensinnigt varumärke. I denna K Special försökte vännen och producenten Staffan Bengtsson att fånga personen bakom de enorma framgångarna. ” Det är en film om kärlek och sorg, om den ofrånkomliga döden och om livet som ett envist men omöjligt paradisförsök.” Se den här.

The King – Elvis och drömmen om Amerika: Närmare 40 år efter Elvis Presleys död beger sig en filmare ut på en resa i Elvis fotspår. En musikalisk roadmovie från 2017. Se den här.

Visste du att...

… du nu kan hyra utvalda biofilmer i Telia Play tack vare ett samarbete med Universal och SF Anytime 

… C More Standard och Viasat Film ingår när du skaffar paketet C More Standard och Viasat Film.