6 bredbandsfrågor till mäklaren

Publicerad: 2016-02-04 13:57 | Taggar: flytta Kategorier:

När du ska köpa hus eller lägenhet finns det många frågetecken som ska rätas ut. Här har vi listat ett antal frågor att ställa till mäklaren för att få stenkoll på bredbandsläget.

VID KÖP AV HUS

• Finns fiber indraget?
Om det inte finns fiberanslutning kanske det är på gång. Fråga mäklaren om det har startats en fiberförening i området eller om några fiberleverantörer har visat intresse för att bygga fiber i området.

• Var sitter medieomvandlaren?
Om huset har fiber kan medieomvandlarens placering vara avgörande för vilken typ av utrustning du behöver. Om den sitter i källaren kan du behöva wifi-förstärkare (repeaters) eller dra långa nätverkskablar genom hemmet. Vår wifi-guide kan dock hjälpa dig med den trådlösa uppkopplingen.

• Vilka bredbandsalternativ finns?
Är fiber inte aktuellt? De flesta hus som har ett vanligt telejack kan få bredband, tv och telefoni via kopparledningen. Om huset ligger för långt från telestationen kan bredband via mobilnätet vara aktuellt. Fråga mäklaren om vilka alternativ som finns eller sök på adressen här.

 

VID KÖP AV LÄGENHET

• Har föreningen något gruppavtal?
Gruppavtal innebär att föreningen eller fastighetsägaren har tecknat ett avtal med en eller flera leverantörer av bredband, tv och/eller telefoni. Oftast innebär ett gruppavtal att priset blir lägre än om du skulle teckna tjänsterna själv. Det kan dock också betyda att kostnaden för abonnemanget är obligatorisk, eller inbakad i avgiften till föreningen.

• Vilka bredbandsleverantörer kan jag välja?
Även om bostadsrättsföreningen har gruppavtal är det oftast möjligt att skaffa bredband och tv från en annan leverantör. Fråga mäklaren vilka operatörer som finns i området, eller testa om du kan få tjänster från Telia här.

• Hur är mobiltäckningen i lägenheten?
Många nybyggda flerfamiljshus är så täta och energieffektiva att mobilsignaler har svårt att ta sig igenom väggar och fönster. Fråga mäklaren om detta är ett problem och om bostadsrättsföreningen har en lösning, genom till exempel inomhusantenner. Här kan du ta del av smarta wifi-knep du själv kan ta till.

FLYTTA ENKELT MED TELIA

Vad kan jag få på nya adressen?

Flytta befintliga abonnemang

Frågor om flytt

Beställ Telia Bredband

Beställ tv från Telia

Beställ bredband, tv och telefoni i ett

LÄS MER:

Enkät: ”Så valde vi bredband”

Tips: Att tänka på inför husköpet

Enkät: ”Så valde vi tv-paket”

Läsvärt: Tips för nyblivna sambor

Tips: Allt du behöver veta om tv-tjänster

Foto: Johnér

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton