Att tänka på inför husköpet

Publicerad: 2016-02-08 16:57 | Taggar: flytta Kategorier:

Att köpa hus är roligt och spännande – och för många den största affären man gör i livet. Det skapar många frågor. Hur är grannarna? Finns det fiberanslutning? Här är några bra saker att tänka på inför ett husköp.

INFÖR KÖPET

Undersökningsplikt
Du som köpare har så kallad undersökningsplikt vid köp av hus eller lägenhet. Det innebär att du inte kan få ersättning efter köpet för fel som du skulle ha upptäckt vid en undersökning. Säljaren har å sin sida en skyldighet att informera om ”dolda fel”, alltså fel som inte går att upptäcka vid en normal besiktning.

Detaljplanen för området
Utsikten som du föll kan snart komma att skymmas av ett 17-våningshus med tillhörande motorled. Fråga mäklaren eller kontakta Lantmäteriet för att se om det finns några planer för nya hus, vägar, avverkning eller liknande.

Snabb kommunikation med omvärlden
Se till att ha uppkoppling och tv på plats efter en lång flyttdag. Är du Telia-kund kan du enkelt flytta dina tv-, bredband- och telefoniabonnemang i förväg.
Har huset fiber? Grattis! Fiberanslutning garanterar en snabb och stabil internetuppkoppling. Har du bredband, tv och telefoni från Telia via telejacket hjälper vi dig att föra över dina abonnemang till fibertjänster när du gör en flyttanmälan.
Kontrollera gärna var fiberns medieomvandlare sitter. Helst ska det vara centralt placerat i huset, exempelvis på mellanvåningen. Om uttaget sitter i källaren eller på en annan undanskymd plats kan du behöva dra en del kablar eller köpa wifi-förstärkare om du vill ha trådlös uppkoppling i hela huset. Läs mer i vår wifi-guide.

En stadig grund är a och o
Att ditt hus står stabilt är ett måste. Kontrollera därför noga vilken typ av grund huset har och i vilket skick en är i – annars kan du snart ha problem med sättningar eller fuktskador. Har grannarna nyligen utfört dränering? Det kan betyda att du behöver göra samma sak inom något år.


EFTER KÖPET

Dina nya grannar
Det inte bara trevligt utan även smart att gå runt och hälsa på grannarna när ni flyttar in. Fråga om saker som kan vara bra att veta; någon skyldighet i ett servitut, granntraditioner eller grannsamverkan som du bör känna till. När du känner dina närmaste grannar blir det såklart enklare att be om husvakt eller blomvattning när ni reser bort.

Föreningsverksamhet för fiber
Goda grannrelationer är bra att ha för mer än blomvattning. Om huset saknar fiber kan ni gå samman och bilda en så kallad fiberförening. Det är en ekonomisk förening som  visar intresse för fiber i ert område. Ju fler ni är som vill ansluta er, desto större incitament för fiberleverantörer att ge er ett bra erbjudande. Här kan du läsa mer om hur ni kan skaffa Öppen Fiber från Telia.

Sov gott om natten
Statistik från Villaägarna och Folksam visar att risken att få inbrott i en larmad villa är 22 procent lägre än för ett olarmat hus. Ändå är bara 14 procent av de svenska villorna är larmade. Att investera i ett larm – allt från ett enkelt larm med en siren till ett avancerat larm med rörelsedetektorer, kameror, väktare och smartphone-app – kan alltså löna sig. Dessutom erbjuder vissa försäkringsbolag rabatt på premien om larm finns i bostaden.

Här kan du jämföra bredband från Telia eller läsa mer om våra paketlösningar med tv, bredband och telefoni i ett.


FLYTTA ENKELT MED TELIA
Vad kan jag få på nya adressen?

Flytta befintliga abonnemang

Frågor om flytt

Beställ Telia Bredband

Beställ Tv från Telia

Beställ bredband, tv och telefoni i ett

LÄS MER:
Enkät: ”Så valde vi bredband”

Utfrågning: 6 bredbandsfrågor till mäklaren

Enkät: ”Så valde vi tv-paket”

Läsvärt: Tips för nyblivna sambor

Tips: Allt du behöver veta om tv-tjänster

Foto: Johnér

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon
close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton