”Vuxna har ett stort ansvar”

Friends undersöker varje år situationen på nätet för barn och unga. Även om nätet erbjuder fantastiska möjligheter visar undersökningen att problemet med kränkningar på nätet stort. Telia och Friends tar därför ett krafttag mot näthat.

- Nätet ger möjligheter som ingen kunde ha anat för 20 år sedan. Men det finns baksidor i form av mobbning och kränkningar som vi måste lära oss att hantera. Här har alla vuxna en viktig roll att spela, bland annat genom att föregå med gott exempel och prata med barn om livet på nätet, säger Carolina Engström, tf generalsekreterare på Friends.


Carolina har arbetat med frågor kring mobbing och kränkningar på Friends sedan 2008 och är sedan 2016 tf generalsekreterare.
Hon tycker att nätet har gett utsattheten en ny dimension.

- Tidigare fanns det fler skyddade platser, när du kom hem kunde du vara i fred på ett tydligare sätt. Nu har mobbning och trakasserier kommit närmare, oavsett var du befinner dig eller när på dygnet det är, säger Carolina Engström.

Det finns många exempel på näthat. Surfar du runt på de vanligaste plattformarna möts du inte sällan av kränkande uttryck som ”hora”, ”du ska dö” och ”flyktingar är en belastning för samhället”.

Carolina ser genom sitt arbete vad hatet kan leda till.

- Vi träffar barnen som blir utsatta runt om på skolor i hela landet. Det är hemskt och i värsta fall kan det leda till att den som blivit drabbad inte orkar leva längre. Så ska inte något barn behöva känna.

Hon drar en parallell med en arbetsplats.

- Det skulle aldrig accepteras om kollegor gick omkring på en arbetsplats och sa kränkande ord eller utsatte dig för mobbning dig. Därför ska det inte accepteras i skolan eller på en fritidsgård heller.

Carolina Enström är övertygad om att situationen går att förändra.

- Vuxna har ett stort ansvar. Det här är inte acceptabelt, så här ska det inte se ut. Det är viktigt att vi lär oss att lyssna på våra barn och unga. En lika relevant fråga som ”Hur var det i skolan i dag?” borde vara ”Hur var det på nätet i dag?”.

Varför har Friends ett samarbete med Telia?

- Telia tar problemet med näthat på allvar och tillsammans har vi stora möjligheter att lyfta den här frågan. Vi kommer att göra skillnad.