navigation-profile navigation-search navigation-menu navigation-services navigation-mail navigation-mail navigation-laddarefill navigation-forum navigation-close navigation-plus navigation-minus navigation-chevron-right navigation-newspaper heart

”Vuxna måste ta ett större ansvar”

Publicerad: 2014-02-11 14:18

Friends kom nyligen ut med sin nätrapport för 2016. Även om det finns vissa ljuspunkter visar den att problemet med kränkningar på nätet är omfattande. Telia och Friends tar därför ett krafttag mot näthat.

- Nätet ger möjligheter som ingen kunde ha anat för 20 år sedan. Men det finns baksidor i form av mobbning och kränkningar som vi måste lära oss att hantera. Där är nog vuxenansvaret det allra viktigaste, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.
Lars har arbetat med frågor kring mobbing och kränkningar sedan 2006 och tillträdde på sin post som generalsekreterare för Friends 2012.
Han tycker att tonen på nätet har blivit hårdare med åren.
- Och eftersom en kränkande kommentar på nätet får en enorm spridning, för alltid, är det extremt viktigt att vi alla tar det här på största allvar, säger Lars Arrhenius.
 

Det finns många exempel på näthat. Surfar du runt på de vanligaste plattformarna möts du inte sällan av kränkande uttryck som ”hora”, ”du ska dö” och ”flyktingar är en belastning för samhället”.
Lars har med egna ögon sett vad hatet kan leda till.
- Jag har träffat flera unga som blivit utsatta för näthat. Det är hemskt och i värsta fall kan det leda till att den som blivit drabbad inte orkar leva längre. Så ska inte något barn behöva känna.
Han drar en parallell med en arbetsplats.
- Det skulle aldrig accepteras om kollegor gick omkring på en arbetsplats och sa kränkande ord eller mobbade dig. Därför ska det inte accepteras i skolan eller på en fritidsgård heller.

Lars Arrhenius har länge funderat på var hatet kommer ifrån, men även om svaret är svårt att hitta är han är övertygad om att det går att motarbeta.
- Vi måste säga ifrån! Och där har återigen vuxna ett stort ansvar. Det här är inte acceptabelt, så här ska det inte se ut. Det är också viktigt att vi lär oss att lyssna på våra barn och unga. En lika relevant fråga som ”Hur var det i skolan i dag?” borde vara ”Hur var det på nätet i dag?”.
Varför har Friends ett samarbete med Telia?
- Telia tar problemet med näthat på allvar och tillsammans har vi stora möjligheter att lyfta den här frågan. Vi kommer att göra skillnad.

Länk till Friends

 

Tillbaka till vår sida om näthat. 

 

arrow-downt arrow-downt information navigation-arrow-down navigation-arrow-right
Chatt

Behöver du hjälp?

Kontakta gärna en av våra rådgivare

Börja chatta Ring mig

Behöver du hjälp?

Chatta gärna med en av våra rådgivare

Behöver du hjälp?

Chatta gärna med en av våra rådgivare

Just nu är det många som vill komma i kontakt med oss.

Alla våra rådgivare är upptagna, vänligen försök igen om en liten stund.