Nya digitala stöd vid nedsatt hörsel eller syn

Publicerad: 2018-05-21 12:15 | Taggar: Kategorier:

Det fortsätter att komma innovationer som förenklar vardagen för personer med funktionsnedsättning. Här är sex stycken nya digitala hjälpmedel som ska underlätta för den med nedsatt hörsel respektive nedsatt syn.

1. Teckentolkar ansiktsuttryck
Ungerska SignAll har utvecklat en lösning för att översätta teckenspråk till engelsk text i realtid. Besläktade innovationer finns redan, men det som utmärker SignAlls modell är att den bygger på tolkning av mer än händernas formationer och rörelser. Eftersom all kommunikation – inklusive teckenspråk – har ett flertal betydelsebärande beståndsdelar så har man sett till att den även kunna avläsa sådant som ansiktsuttryck och pauser samt exempelvis hur händerna används för att ange ett visst mått.

De har nu tagit fram en prototyp för amerikanskt teckenspråk som ska testas i verkliga situationer, till exempel på banker och i restauranger. Den avgörande komponenten i systemet är mjukvaran, eftersom systemet i övrigt bygger på en avståndssensor och några enkla webbkameror som är kopplade till en ordinär dator. Utrustningen är än så länge rätt skrymmande, men de förutsätter att hårdvaruutvecklingen kommer att göra att den blir betydligt mer lätthanterlig framöver.

2. Gör all kommunikation till text
En liknande funktion finns i lösningen från amerikanska KinTrans, men där har de riktat in sig på den ”traditionella” teckentolkningen med att utgå från handgesterna. En 3D-kamera läser av händerna och systemet kan sedan i realtid göra om både teckenspråk och talat språk till text. På det sättet kan alltså två personer föra en dialog oavsett hörselförmåga eller kunskap inom teckentolkning.

KinTrans lösning finns på marknaden och säljs i form av abonnemang för i första hand företag och verksamheter med har ett stort antal fysiska kundkontakter. I en presentationsfilm visar de exempel på hur systemet kan användas på flygplatser, i taxin och i butiker.1 De har hittills utvecklat tolkningen att fungera för amerikansk och arabiskt teckenspråk, respektive engelsk och arabisk text.

3. Handske med billiga komponenter
En grupp forskare i Kalifornien har tagit fram en betydligt mer begränsad tolkningsutrustning – men som skulle kunna vara tillgänglig för många om den börjar masstillverkas. Det är en handske med sensorer som kan avläsa gester för enstaka teckenspråksbokstäver och översätta dem till skrivna bokstäver. Enligt utvecklarna består handsken av komponenter som tillsammans kostar omkring 800 kronor (i skrivande stund).

Förutom teckentolkningen räknar de med att handsken ska kunna vara användbar för att styra rörelser i virtuella miljöer, eftersom den kommer att vara känslig även för små rörelser hos användaren.2

4. Digitaliserad vit käpp
För synskadade har det redan tidigare utvecklats nya varianter av vita käppar, bland annat med teknik som gör att det går att upptäcka föremål på avstånd.3

I Frankrike har startup-bolaget Handisco tagit fram en vit käpp som de kallar Sherpa (vilket ska ge associationer till lokala guider bland bergen i Himalaya). Den har flera inbyggda funktioner, som att kunna tala om för användaren när det är ”grön gubbe” vid ett övergångsställe, ge vägledning genom röststyrning eller bistå med information om busstider.

5. App vägleder studenter
Ett annat stöd för personer med synnedsättning har tagits fram av några polska universitetsstudenter. Den app de har utvecklat används för inomhusnavigation och är anpassad för blinda studenter som kan få hjälp att hitta rätt inom skolbyggnaden med röststyrd vägledning.

Dessutom är appen konstruerad för att kunna använda universitetets informationssystem, så att studenterna får röstmeddelande exempelvis när en lektion har blivit inställd eller har flyttats till en annan sal.4

6. Gratis app från Microsoft
Även Microsoft har gett sig på utveckling av stöd för synskadade och de presenterade under 2017 appen Seeing AI. Den har ett flertal funktioner; förutom att kunna läsa upp text och leta produkter med hjälp av streckkoder så kan den via mobilens kamera ta reda på vad som händer i omgivningen. Detta för att förvarna användaren vid risk för fara, exempelvis om hen närmar sig en svårhanterlig trafiksituation.

Appen lär också kunna avläsa och tolka ansiktsuttryck.5 Den utvecklades först för smarta glasögon, men har nu kommit i en gratisversion för iOS, det vill säga för Iphone och Ipad.

Läs också
Uppkopplad äldreomsorg i Stockholm
Ny teknik som stöd vid funktionsnedsättning
Synstöd blir smartare och snyggare

1 Digital trends
2 Journals.plos.org
3 Trender och nytta
4 Springwise
5 CNBC

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton