Uppkopplade skorna larmar vid fall

Publicerad: 2018-04-24 12:10

Nu kommer de uppkopplade skorna som automatiskt kan skicka ut larm vid en fallolycka. De är skapade av franska företaget E-vone, som presenterar hela 26 modeller i sin första kollektion.

Fallolyckor är den främsta orsaken till allvarliga skador – ibland med dödlig utgång – hos äldre personer. I åldersgruppen 80 år och uppåt är det nio av tio skador som orsakas av ett fall.1

Ett par skor från franska E-vone kan visserligen inte förhindra så många fallskador, men de kan åtminstone öka tryggheten eftersom de automatiskt tillkallar hjälp om användaren har ramlat.

Skorna har sulor med teknik som upptäcker fall eller onormala rörelser, vilket aktiverar ett larm som skickas till en angiven nödkontakt eller närmaste akutenhet. I skorna finns det också GSM-teknik, en GPS-antenn för att positionera användaren, ett gyroskop, en speciell hastighetsmätare och en trycksensor som kan avgöra när skon används.

Uppkopplade skorna kräver inte teknikvana
E-vones skor är anpassade för användare som är mindre teknikvana, så den behöver inte kopplas ihop med någon smartphone utan hanterar alla funktioner självständigt.

Samtidigt tänker sig företaget att skorna ska kunna tilltala fler än seniorer, bland annat byggnadsarbetare och vandrare – det vill säga andra som kan ha anledning till att vara oroliga över att inte kunna kalla på assistans vid en fallolycka. Totalt lanserar de så många som 26 modeller i sin premiärkollektion.

Företaget räknar med att ha de uppkopplade skorna på den franska marknaden i mitten av 2018, med priser motsvarande omkring 800–1200 kr, plus cirka 200 kr i månaden för alarmtjänsten. De planerar även att framöver bygga in tekniken i tofflor.

Foto: E-vone

Källa 
Springwise
1 MSB

Läs också
Hörselhjälp med digitala verktyg
Synstöd blir smartare och snyggare
En artificiell klok kompis

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton