Nya digitala stöd för synskadade

Utvecklingen av digitaliserade hjälpmedel för synskadade fortsätter, nu med bland annat uppkopplade skor och en läsande glasögonkamera.

Ny teknik kan användas för att stötta vid olika typer av funktionshinder, bland annat nedsatt syn. Tidigare berättade vi om en svenskutvecklad vit käpp med lasernavigator, och nu finns fler innovationer som kan bli verklighet framöver.

Guidning via skorna
Skoföretaget Reschias grundare Andrea Reschia har nyligen belönats i kategorin Mode i samband med organisationen Svensk forms utmärkelse Design S. Hon har nämligen laborerat med att lägga in teknik i en designad skomodell.

Modellen kallas Rugged Tech och rymmer bland annat signalsystem, geografisk spårning, röststyrning kopplad till smartphone och smarta material som reglerar temp utifrån vädret. En av funktionerna med skon – som än så länge har stannat vid en vision – är att guida användare med synnedsättning när de är ute och går.1

Kamera läser av texter
My Eye är en helt annan sorts hjälpmedel, som bygger på att man fäster en liten kamera på glasögonen. När man sedan pekar på till exempel en text eller en skylt tar kameran en bild, tolkar texten och läser upp den i en liten högtalare vid örat. Det här öppnar en rad möjligheter för synskadade – som att gå igenom den dagliga posten, läsa en resturangmeny, kolla prislappar och ta del av innehållsdeklarationer på förpackningar.

Dessutom har My Eye en funktion för ansiktsigenkänning, så att den som har synnedsättning till exempel kan gå in i ett rum och aktivt leta efter bekanta. Det kan också användas för att känna igen utvalda föremål.

Texter kan hittills enbart läsas upp på engelska, men den svenska återförsäljaren säger sig vara redo att satsa på en svensk version, förutsatt att de kommer att kunna sälja minst 1 000 enheter. Hittills är det dock oklart vad kostnaderna för användaren skulle bli, beroende på om det går att få någon subvention för att slippa betala mellan 30 000 och 35 000 kronor själv för en enhet.2

Grafik blir mönster av knappar
Ytterligare ett hjälpmedel är BlindPAD, som utvecklas i ett italiensk-schweiziskt samarbete och har fått motsvarande 20 miljoner kronor i EU-medel som utvecklingsstöd. Här utgår man från det faktum att online-innehåll blir allt mer ”designat”, alltså mindre textbaserat och med större inslag av grafiska element. Det kan förstås vara både tilltalande och underlätta för den som har full synkapacitet, men för den som har en synnedsättning är det som regel en nackdel.

BlindPAD översätter det grafiska innehållet från en surfplatta till mönster som byggs av en form av knappar som förflyttas uppåt och neråt med strömsnål elektromagnetisk teknik. Mönstren kan läsas med fingrarna och webbsidorna blir alltså ”läsbara” även för synskadade.3

Foto: Blindpad

1 Källa: Pressrelease

2 Källa: Ny teknik

3 Källa: Blindpad.eu

Läs också
Ai hjälper till att upptäcka cancer
Digital hjälp att komma ihåg medicinen
Blockkedjor snart i vården