Uppkopplad pryl allergitestar maten

Publicerad: 2017-09-26 17:16 | Taggar: Kategorier:

Uppkopplade Ally är en smidig liten blåtandskopplad pryl som gör att allergiker kan undersöka maten de har framför sig och omedelbart få ett svar på testet i mobilen.

Allergi har blivit en av våra vanligaste folksjukdomar, och uppskattningsvis 15-20 procent av Sveriges befolkning har någon form av allergi.¹ Men nu kommer allt fler tekniska innovationer som ska se till att vi undviker de allergiska reaktionerna.

Ally är namnet på en av dessa innovationer. Den ska kunna användas av personer som lider av matallergi, och framförallt i situationer när det kan vara svårt att få reda på om det finns allergener – alltså ämnen som drar igång en allergisk reaktion – i maten. Det här kan exempelvis vara praktiskt på en restaurang utomlands, där det kan vara knepigare att säkerställa att man får rätt information om maten.

Upptäcker laktos
Ally är en liten, bärbar och diskret enhet som kommunicerar med en mobilapp via blåtand. Den första versionen ska innehålla en sensor som kan upptäcka laktosinnehåll i maten.

Så här går det till: Användaren tar ett prov från maten, blandar det med några droppar vatten i en liten silikonskål och doppar sedan ned en testremsa av papper. Remsan placeras i enheten för analys, och efter cirka 60 sekunder visas resultatet i appen. Det går också att få reda på resultatet med en snabb vibration, för att slippa vara tvungen att titta på telefonen vid matbordet.

Global databas
Trots att Ally än så länge (i sept 2017) inte har kommit längre än till prototypstadiet så finns det planer på flera olika utvecklingsspår. Dels ska användaren kunna ansluta sig till en community via appen, där det går att dela med sig av sina erfarenheter och successivt bygga upp en databas med ”allergi-bedömningar” av restauranger världen över. Dessutom planerar man att utveckla sensorer som kan upptäcka andra vanliga allergener eller undersöka om maten är helt vegetarisk.

Enligt beräkningarna ska enheten ska kosta 30 pund (cirka 320 kronor) och varje testremsa högst 0,20 pund (drygt 2 kronor).

Foto: Johnér / Maskot Bildbyrå

1 Källa: Allergiguiden

Läs också
Röststyrd assistent fixar inköpslistan
Chattbotar lär ut främmande språk
En artificiell klok kompis

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton