Uppkopplade prylar som försvårar för tjuven

Publicerad: 2017-10-24 14:34

Uppkopplade prylar kan vara smarta på olika sätt – till exempel genom att göra livet en aning lättare om man blir bestulen på plånbok, cykel eller bil.

Volterman heter plånboken som lanserades sommaren 2017 i en minst sagt framgångsrik crowdfunding-kampanj1 (de fick in förhandsbeställningar för över 1,2 miljon dollar). De mest anmärkningsvärda egenskaperna med plånboken lär man dock ha nytta av först när den är borta.

Den ena funktionen som gör att Volterman kan vara till glädje (både för den som är glömsk och för den som råkar ut för en ficktjuv!) är att den har ett alarmsystem som kopplas till mobilen. Om plånboken och mobilen plötsligt är för långt ifrån varandra, till exempel om du råkar glömma den ena eller andra hemma, så larmar de. Så om plånboken ligger kvar så larmar telefonen, och vice versa.

Hittar över hela världen
Nästa smarta funktion gör nytta om till exempel om en fingerfärdig tjuv lägger beslag på den. För om plånboken hinner försvinna bort från ditt närområde innan du märker det, så kommer du kunna se i mobilen var plånboken befinner sig. Det inbyggda GPS-systemet ska enligt uppgift vara världsomspännande, så även på semesterresan ska funktionen vara användbar.

Inte nog med det: det finns en liten inbyggd kamera som aktiveras i ”lost mode”, det vill säga när plånboken har gått förlorad. Kameran tar automatiskt en bild av den som först öppnar plånboken och e-postar bilden till dig. Voilà – en bild på tjuven!

Volterman räknar med att kunna leverera plånböckerna från februari 2018. Ordinarie pris uppges bli 238 dollar (exklusive eventuell frakt och tullavgifter), men i skrivande stund finns det fortfarande chans till förhandsrabatt.

Detektiv i cykelstyret
Cykeln är en annan pryl där du kan ha nytta av en anti-stöldfunktion – enligt Brottsförebyggandet rådet (Brå) är cykelstöld ett av de vanligaste så kallade egendomsbrotten och under 2016 anmäldes över 65 000 cykelstölder i Sverige[2].

Sherlock heter den inbyggda detektiven som letar reda på cykeln efter en stöld. Det är en GPS-sändare, osynlig för tjuven eftersom den monteras inuti styret, och ska kunna ange med endast fem meters felmarginal var cykeln befinner sig. Priset ligger för närvarande på 149 euro inklusive två års internetuppkoppling.

Även franska Connected Cycle anger att de har en liknande lösning – den ska även larma om någon rör cykeln! – men där finns ännu inga uppgifter om när denna lanseras.

EKG identifierar förare
En annan lösning under utveckling är BioLock som istället är inriktad på bilar, i första hand lastbilar. Den bygger på biosensorer med EKG-mätare, och ska genom att kontrollera hjärtaktiviteten kunna avgöra om det är rätt person som har satt sig vid ratten. Som en mer hjärtlig fingeravtrycksläsare alltså.

Givetvis ska EKG-mätaren kunna göra nytta ute i trafiken också, så att den larmar om föraren plötsligt drabbas av sviktande hälsa.3

Foto: Volterman

Källor
1 Indiegogo
2 Brå
3 Wired

Läs också
Nu börjar AR bli verklighet
Uppkopplad pryl allergitestar maten
Uppkopplad byggarbetsplats säkrare och mer effektiv

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton