Synstöd blir smartare – och snyggare

Publicerad: 2017-10-24 14:15

Utvecklingen av smarta hjälpmedel för olika funktionsnedsättningar har gått in i ett nytt stadium, nu lägger man allt större vikt vid att prylarna inte ska vara enbart smarta utan också snygga. Maptic, för synskadade, är ett aktuellt exempel på detta.

Det har dykt upp en del wearables som ska underlätta för personer med synnedsättningar, både i vardagslivet och i mer speciella situationer. Armbandet Sunu kan ”läsa av” omgivningen och varna bäraren för kommande hinder. En besläktad innovation – något som kan kallas en teleskopisk vit käpp – utvecklas vid Luleå tekniska universitet.1

En mer nischad produkt är badmössan som kan användas av synskadade simmare.2 Den meddelar med vibrationer när det börjar bli dags att vända i bassängen.

Gemensamt för dessa produkter är alltså att de använder vibrerande signaler för att kommunicera med bäraren. De tidiga hjälpmedlen hade istället ljudsignaler, alltså på samma sätt som i en backsensor på en bil. För en synskadad är det dock en fördel att ha omgivningens ljud så ostörda som möjligt, eftersom dessa ljud bidrar till uppfattningen om var man befinner sig och vart man ska gå.

Vibrerar på sidan
Även den brittiske industridesignern Emilios Farrington Arnas har utgått från konceptet med att använda känseln för att frigöra hörselresurserna när han har utvecklat Maptic. Det är ett system med en visuell sensor och vibrerande enheter på höger respektive vänster sida av kroppen, där vibrationerna helt enkelt anger när det är dags att svänga.

Istället för att ha en inbyggd GPS-funktion arbetar Maptic via en app med mobilens positioneringssystem, vilket gör att enheten som man bär på kroppen kan vara mindre än annars. Appen är utformad med extra tydliga och enkla former i hög kontrast, för att kunna användas av de funktionshindrade som viss synförmåga.

Diskreta smycken
Maptic har i likhet med Sunu designats för att inte omedelbart associeras som hjälpmedel, enheterna ser snarare ut som smycken. Om det överhuvudtaget är någon som lägger märke till dem, vill säga. För den lilla sensorn kan knäppas fast på till exempel bältet eller jackan, om man inte vill bära den i ett tunt halsband eller armband förstås.

Utformningen blir ett sätt att undvika att belysa funktionsnedsättningen, något som företaget Eone kan sägas ha lyckats extra bra med. Deras Bradley-klocka har en så unik design att den har lockat även användare som inte har någon synnedsättning överhuvudtaget.

Foto: Maptic / emilios.co.uk

Mer läsning om digitala synstöd finns här!

1 Läs mer: Telia
2 Källa: Springwise

Läs också
Förebyggande vård med digital hjälp
Snabbare hjälp av 112 i mobilen
Nya digitala stöd för synskadade

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton