På gång: nya alternativ till batterier

Publicerad: 2017-10-24 14:02 | Taggar: Kategorier:

Batterier finns på allt fler ställen runt omkring oss – och i oss. Nu forskas det på olika håll för att hitta alternativ som gör batteriförsörjningen smartare, säkrare och mer miljövänlig.

Pacemaker är en sedan länge etablerad möjlighet att förbättra eller ersätta kroppsfunktioner. En pacemaker drivs med långlivade batterier, som dock inte håller för evigt. Efter omkring tio år måste hela enheten vanligtvis bytas ut.

Men nu har forskare vid universitet i Kalifornien och Connecticut hittat en möjlighet att istället använda teknik som är batterioberoende.

Givetvis behöver pacemakern fortfarande ström för att fungera. I den nya lösningen alstras den av ett slags generator som laddas med hjälp av kroppens egna vätskor, som blod och urin.1

Ökat fokus med biohacking
Förutom att pacemakerpatienter slipper regelbundna, om än glesa, byten av utrustningen så kanske det även kan minska risken för det batterifel som nyligen uppmärksammades – och som potentiellt kan drabba tusentals svenskar med pacemaker.2

Det kan förstås också vara intressant att ta fram alternativ till att operera in batteridriven apparatur i kroppen – för det är inte helt utrett vilka potentiella faror som finns i ett batteris beståndsdelar.

Det kommer sannolikt bli allt mer relevant att titta på dessa alternativ i takt med den fortsatta utvecklingen av biohacking, det vill säga att man ”hackar” kroppens biologiska förutsättningar med framför allt olika implantat för att förbättra befintliga eller skapa helt nya funktioner.3

Plåster som skapar el
Forskarna som utvecklar den nya pacemakerlösningen använder bland annat det ultratunna kolmaterialet grafen i sin innovation. Några andra forskare, från universitetet i San Diego, använder istället 3D-utskrivna kolbaserade nanorör för att skapa ett ”plåster” med töjbara och bärbara bränsleceller. Dessa bränsleceller används för att utvinna energi ur svett, eller närmare bestämt: för att oxidera den mjölksyra som finns i svett och på det sättet generera elektricitet.

Redan i dag finns det bärbara bränsleceller, men den nya varianten ska kunna generera tio gånger mer energi per ytenhet än dagens motsvarighet. Och det verkar lovande – i ett test som har gjorts lät man en person cykla på en träningscykel, och med hjälp av bränsleceller på huden alstrades tillräckligt med elektricitet för att få en led-lampa att lysa.4

Pappersbatterier i smarta förpackningar
Ytterligare en batteriinnovation arbetar man med på Uppsala universitet, tillsammans med förpackningstillverkaren BillerudKorsnäs. I denna forskning siktar man på att ta fram en lösning som gör det möjligt att lagra elektrisk energi i ett pappers- eller kartongark – enkelt uttryckt som ett pappersbatteri.

Tanken är inte att ersätta batterier i exempelvis mobiltelefoner eller bärbara datorer, utan att ta fram en batterityp som kan användas till saker där det med befintlig teknik av någon anledning är svårt att ha batterier. Ett tänkbart område är förstås smarta förpackningar, bland annat för livsmedel.5

Med Internet of Things-funktioner i allt fler prylar i vår vardag och vårt yrkesliv är det förstås också mycket intressant att utforska nya, mer miljövänliga alternativ till traditionella batterier.

Foto: Johnér / plainpicture

Källor
1 Springwise
2 Dagens Nyheter
3 Telia
4 Ny Teknik
5 Telia

Läs också
Uppkopplad montering i smart industri
Nya krafter i delningsekonomin
Smartare städer med öppna data

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton