Hörselhjälp med digitala verktyg

Publicerad: 2017-10-24 12:38

Mobilen fortsätter vinna mark som hjälpmedel vid olika typer av funktionsnedsättningar. Nu finns den första Apple-certifierade hörapparaten som omvandlar ljud och leder det till hörselnerven.

Det finns omkring 360 miljoner människor i världen som har någon form av hörselnedsättning.1 Smarta mobiler kan vara ett verktyg som underlättar i vardagen för många av dem, och bland annat finns det hittills hörapparater från ett trettiotal tillverkare som har certifierats av Apple och därmed får kallas ”made for Iphone”.

Den traditionella sortens hörapparat förstärker tal och andra ljud innan de går in i örat, men numera finns det en annan lösning som är till stor hjälp för en del hörselskadade: ett så kallat cochlea-implantat. Det är en elektronisk medicinsk utrustning där en ljudprocessor omvandlar ljud och därefter skickar signaler via en inopererad mottagare till hörselnerven.

Program för olika situationer
Nu har den första ljudprocessorn för cochlea-implantat kommit som får kallas ”Made for Iphone”: Nucleus 7. Den ser ut som en traditionell hörapparat men är kompletterad med en sladd som fästs i mottagaren intill örat.

I den tillhörande appen går det att skapa separata program för olika situationer och även direkt reglera ljudet på olika sätt. Nucleus kan givetvis användas för att lyssna på ljud från mobilen eller andra enheter och appen har även en funktion för att hitta en borttappad ljudprocessor.

Tekniken påminner alltså om Zungles solglasögon med inbyggd musikspelare som vi tidigare har skrivit om här, men rimligtvis kommer Nucleus 7 få bättre användaromdömen än Zungle med tanke på att självaste Apple har sett över och godkänt kvaliteten.

Trådlöst uppkopplad hörapparat
Det lär dyka upp ännu fler varianter av stöd för hörselskadade, säkert en del som följer i Oticon Opns spår – som sägs vara världens första hörapparat med trådlös uppkoppling.

Med Oticon Opn ansluten till molnet öppnas en rad möjligheter, till exempel att går det att koppla den till ringklockan vid ytterdörren eller se till att den plingar till när det kommer ett sms från utvalda personer. Den kan även vara kopplad till hemlarmet, bilen, köksapparater… ja, användningsområdena är som sagt många.

Foto: Nucleus 7 / cochlear.com

Källa
1 WHO

Läs också
Uppkopplad pryl allergitestar maten
Nya digitala stöd för synskadade
AI hjälper till att upptäcka cancer

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton