Låsa upp mobilen med örat?

Publicerad: 2017-10-24 12:39

När ansiktsigenkänning blir standard – vad sägs om öronigenkänning? Nu blir det nämligen allt vanligare att läsa av kroppsdelar för att identifiera sig. Men frågan är om tekniken är mogen ur säkerhetssynpunkt.

Nya Iphone X använder ju som bekant ansiktsigenkänning för att identifiera användaren, en metod som även har dykt på bland annat flygplatsen Heathrow för att påskynda ombordstigningen.1

Ansiktet är som bekant inte den enda kroppsdelen som kan användas vid så kallad biometrisk autentisering, för vi har ju inte minst vant oss vid att hantera mobilen genom att den får skanna av fingeravtrycket. Nu har det också kommit möjligheter att godkänna kortbetalningar med hjälp av en fingeravtrycksläsare.2

Hörlur skannar örat
Även ögat kan fungera fint för identifiering, genom irisskanning. Men nu vill det japanska företaget Nec lansera ytterligare en biometrisk metod: öronskanning. Den hörlursprototyp som de har tagit fram ska alltså kunna läsa av en persons öra och dra nytta av de unika karaktärsdrag som lär finnas där.3

Några andra metoder som är under utveckling har fokus på hjärtat, till exempel den som mäter hjärtats dimensioner med hjälp av radar för att identifiera personer.4 Utrustningen har en låg signalstyrka och ska inte medföra några hälsorisker. Det tar ungefär åtta minuter att mäta hjärtat första gången, därefter kan mätningen stå på kontinuerligt – det vill säga om en person lämnar datorn utan att logga ut så upptäcker radarn om någon obehörig sätter sig där och försöker komma åt information.

Biolock är en annan metod som använder hjärtat, men i deras lösning är det biosensorer med EKG-mätare som kontrollerar om det rätt person som till exempel har satt sig vid ratten på en bil.

För enkla och korta lösenord
Alla biometriska lösningar har en gemensam fördel: de gör att man kommer runt problemet med att hålla reda på en uppsjö av lösenord till olika tjänster.

– Ett komplext lösenord kan vara en ytterst effektiv identifieringsmetod så länge vi inte skriver ner det, men problemet är att de allra flesta väljer enkla eller för korta lösenord – och ofta samma till ett flertal tjänster. Om den mest osäkra tjänsten man använder då blir hackad sjunker förstås säkerheten drastiskt, säger Boris Berberovic, chef för Business Area Security på Cygate.

Han menar att man kan se de biometriska säkerhetslösningarna som ett sätt att anpassa tekniken till människan, istället för tvärtom.

– Jag tycker att de kan vara ett bra komplement till lösenord, men jag är inte säker på att det är den optimala lösningen för att nå ökad digital säkerhet. Än så länge är den här typen av teknik i sin linda och vi vet ännu inte riktigt hur hög grad av säkerhet de kan erbjuda.

Nackdelar med fysisk säkerhet
En sak som talar emot biometri i de här sammanhangen är enligt Boris Berberovic att de – per definition – är fysiska.

– Man kan skilja mellan något som man vet – som lösenord – och något som man har – såsom biometri. Det senare kan alltid tas ifrån en med till exempel ett simulerat foto på ansiktet eller en 3D-bild, och det kan gå att kopiera fingeravtryck. Ett lösenord är istället något du lagrar i hjärnans minne, och därmed är det automatiskt mycket svårare att komma åt.

Boris Berberovic nämner ytterligare nackdelar med biometriska identifieringsmetoder, som att de ofta är långsamma med högre antal identifieringsfel. Men också att de kan användas av såväl myndigheter som hackare för att identifiera enskilda individer (genom till exempel fingertrycksavläsning och skanning av röst eller ögon).

Han tror ändå att vi kommer att få se mer av biometrisk säkerhet framöver.

– Det kommer hela tiden allt fler tjänster och enheter som kräver att vi identifierar oss, och det behövs något som är lättare att hantera än en massa lösenord. En sak är säker, att en enda lösning inte kommer helt kunna ersätta traditionella lösenord. Det bästa skyddet kommer att vara en kombination av snabb och tillförlitlig biometrisk identifiering och traditionellt lösenord.

Källor
1 Springwise
2 Springwise
3 Springwise
4 Springwise

Läs också
Smartare städer med öppna data
Nya strömningar på elmarknaden
Smarta bussar med uppkopplad kollektivtrafik

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton