Undvik tidstjuvarna – och få saker gjorda

Publicerad: 2017-01-25 09:59 | Taggar: Kategorier:

Ge företaget en vitamininjektion genom att börja göra rätt saker på jobbet – och genom att sätta stopp för alla tidstjuvar som lurar runt hörnet. Det är inte så svårt, men kräver en viss övning.

Det finns många utmaningar när det gäller att starta och driva ett företag. En av dem är att ta steget från just startfasen till driftsfasen:

• Som igångsättare krävs det till exempel ett nära nog konstant problemlösande. Detta kommer dock inte att hålla i längden när du är ansvarig för att hålla företaget vid liv. Se istället till att uppmuntra andra att hitta lösningar.

• I början är du en knutpunkt som alla aktiviteter i företaget ska passera, men det fungerar inte i det långa loppet. Arrangera istället effektiva, genomtänkta gruppmöten med tydliga agendor och mål.

• Under uppbyggnadsfasen kan det gå att ta pulsen på företaget genom att ha regelbundna individuella möten med medarbetarna. Det blir snabbt alltför tidskrävande, och istället skulle du exempelvis kunna bjuda in en slumpmässigt utvald medarbetare en gång i veckan.

• Ta ett kliv bort från rekryteringsprocessen. Att släppa kontrollen över vilka nya medarbetare som kommer in kan vara svårt för många företagare – men det kan vara nödvändigt att delegera de inledande gallringsprocesserna till en kollega med insikt i behoven.

Lockas av snabba belöningar

När du har kommit så långt, alltså att du har bottnat i driftsfasen, blir det aktuellt att mer noggrant se över vad du lägger din tid på. Prokrastinering är ett ord som blir allt vanligare även i svenskan. Innebörden är ungefär ”att skjuta på saker, trots att man vet att det kan få negativa konsekvenser”.

Den enkla anledningen till att vi så gärna prokrastinerar är ett djupt rotat belöningssystem i våra hjärnor. Vi föredrar snabba, men garanterade, belöningar framför att arbeta mot en mer avlägsen belöning – även om vi är medvetna om att den senare är större och mer värdefull. Att beta av en rad mejlsvar gör hjärnan nöjdare än att arbeta med strategiska frågor, enkelt uttryckt. En vanlig konsekvens är att man arbetar intensivt, men i slutändan inte får så mycket gjort.

Lösningen består i att skapa rutiner som motverkar hjärnans dragning mot snabba kickar. Här är några tips:

• Gör en sak i taget. När du ska koncentrera dig så stäng av kommunikationskanaler som e-post och telefon. Och sociala medier, förstås.

• Planera in tidsmarginaler mellan dina olika åtaganden. Detta är helt enkelt tid för att ta hand om sådant oväntat som alltid dyker upp.

• Lägg in flera korta pauser under en dag, det kan räcka med att blunda och ta djupa andetag under en minut för att du direkt ska få bättre fokus och ägna dig åt rätt saker. Ännu större nytta får du av tio minuters mindfulness under en arbetsdag – det är en investering som garanterat återbetalar sig.

Källor:

https://www.fastcompany.com/3065868/lessons-learned/5-habits-i-had-to-abandon-as-ceo-as-my-startup-scaled med flera.

T&N-Länkar för mer läsning:

https://www.telia.se/foretag/trender-och-nytta/2016/September/Sa-kan-foretag-slippa-digital-angest

https://www.telia.se/foretag/trender-och-nytta/2016/Januari/Sa-vet-du-om-det-ar-dags-att-expandera

https://www.telia.se/foretag/trender-och-nytta/2015/December/Tidssmarta-moten-

https://www.telia.se/foretag/trender-och-nytta/2015/December/Har-du-en-stresspersonlighet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton