Shoppa med ögonen i VR

När e-handelsbjässar som Ebay, Alibaba och Asos testar VR-teknik i shoppingsammanhang känns det som att det stora genombrottet inte är långt borta. Men än så länge är det enbart trevande steg det är frågan om.

Sätt på dig ditt VR-headset, anslut dig via australiska Ebays VR-app och vips kan du shoppa i virtuell verklighet. En mindre del av produkterna kan du se i 3D, men det mesta enbart i 2D än så länge. Du navigerar inne i den virtuella butiken med ögonen, och genom att titta på en och samma produkt i tre sekunder så får du mer information och kan gå vidare i köpprocessen.

– Det avgörande för om VR ska fylla en funktion i shopping är att det kan tillföra något i kundupplevelsen, säger Anders Warma Faring som driver Handelstrender.

Han menar att det är lätt att ta till ny teknik för teknikens egen skull, och att man missar nyttoaspekten. Vilket dock inte är detsamma som att VR är oanvändbart i handeln.

– Jag tror snarare att det kan fungera för att stärka varumärket, och att det då dessutom krävs att kunden har en rätt stark relation till varumärket från början.

VR-upplevelse hos Tommy Hilfiger
Anders Warma Faring lyfter Tommy Hilfiger som exempel. De har satsat på att erbjuda kunderna en VR-upplevelse i sina flaggskeppsbutiker.

– Då får kunderna följa med på catwalken där det senaste modet visas upp, vilket är en situation som kunderna inte lär ha varit med om tidigare. Det är just den känslan, att få en 3D-upplevelse av en tjänst eller plats, som kan vara det mest intressanta med VR i handeln just nu.

I Tommy Hilfiger-butikerna finns det VR-headset som kunderna kan använda, för annars blir det ett hinder för att tekniken ska kunna spridas – tillräckligt många måste ha tillgång till utrustningen.

Visserligen är det inte nödvändigt att göra lösningar för fullstora headset, utan man kan tänka sig att använda enklare lösningar som Google Cardboard där man placerar sin mobil i en hållare av kartong för att få en VR-effekt.

Ebay i Australien löste det genom att dela ut 20 000 gratis ”shopticals”, som fungerar som Google Cardboard, för att fler skulle kunna shoppa i deras VR-butik.

Shoppa tillsammans i VR
Även den kinesiska e-handelsgiganten Alibaba testar nyfiket möjligheterna med VR. De har startat ett eget forskningslabb, GnomeMagic Lab, som bland annat ska fokusera på att se hur VR och shopping bäst kombineras. De har tidigare aviserat att de vill ge användarna upplevelsen av att shoppa i butiker i lockande miljöer, som New Yorks Fifth Avenue.

Asos, en av Europas största e-handlare, har å sin sida tagit hjälp av företaget Trillenium, vars VR-lösning gör att man kan strosa runt i den virtuella butiken och ”småprata” med vänner som är där samtidigt. Även Ebay i Australien har planer på något liknande, alltså att man ska kunna VR-shoppa tillsammans med andra.

– För att det ska bli fulländat i det här sammanhanget tror jag att det också behövs en koppling till ett avslut, inte att man till exempel ska behöva gå över till appen för att betala de varor man har plockat ner i varukorgen, säger Anders Warma Faring.

Mer om Ebay Australiens VR-satsning

Källor: Dagens Analys, E-handel

Läs också:
Micro moments som fångar kunden
App ska ge bekvämare leverans
Framtidens kundmöte
 

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

4G ADSL-plug RSS SIM-card TV add addressbook-plus addressbook alert-circle alert-triangle arrow-down arrow-left arrow-out arrow-pointer arrow-right arrow-up arrow_down arrow_left arrow_right arrows-circle arrows-cycle ball bar-graph battery bell book briefcase broadband browser-group building-large-wifi building-large building-medium building-small bundled-arrow-right bus business-card buy calendar camera chatbot check checklist circle-3-arrows circle-4-arrows clapper-board clock-dotted clock close cloud coffee cogwheel combinations content conversation cross currency-euro currency-kr cutlery device-arrows device-broken device-cogwheel device-lock device-recycle device-user devices dice document-DOC document-GIF document-JPG document-PDF document-PNG document-PPT document-XLS document-check document-pen-user document-pen document down-open-big download education ellipsis email envelope ethernet-cable family-wifi favourites flash floppy-disc folder-arrow folder-open folder-pen folder-plus folder folders game-controller getting-started gift globe-outline globe graph group hand-heart hand-shake handshake headphones heart-pulse heart help hierarchy home-installation home house image infinity info-circle information internet invoice ipad laptop lightbulb link listen location-pin lock-open lock love megaphone microphone minus mobile money-hand-kr money music mute navigation-arrow-down navigation-arrow-right net_signal network open ornament panic paperclip pause pen pie-chart piggybank plane play-circle play playbutton plug-circle plug plus press_button printer prize profile question-circle question-mark question radio refillsim repair reservation robot rocket router scales search-address search-house search security server services settings shield-check shield-plus shopping-bags shopping-cart shuffle signal skip-back skip-forward skull-circle skull-device skull-outline smart-watch smiley-happy smiley-sad smiley-surprised smiley snowflake speech-bubbles-dots speech-bubbles star stationary-phone stop store stream subscription support svg-icon-arrow-down svg-icon-arrow-up svg-icon-checkmark tablet tag technicalsupport television thermometer thumbs-down thumbs-up tools touch trash-can travel truck-clock turtle upload user-box user-device user-heart user-outline user-plus user-speechbubble user-support user users-family video-film video-web voicemail volume weather wifi wireless zoom-in zoom-out