Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer
navigation-profile navigation-search navigation-menu navigation-services navigation-mail navigation-mail navigation-laddarefill navigation-forum navigation-close navigation-plus navigation-minus navigation-chevron-right navigation-newspaper heart telia-logo-reverted global-level-alert-warning global-level-alert-information icon_twitter_footer

Tre knep för smartare möten

Publicerad: 2016-10-11 13:55 | Taggar: Kategorier:

Tänk som en idrottsstjärna. Då får ditt företag effektivare möten.

Visste du att ett genomsnittligt svenskt företag med 100 anställda lägger cirka 27 miljoner kronor om året på ren mötestid? Och då är inte saker som förberedelser, lokaler, restid eller kaffebröd inräknat. Det gäller alltså att utnyttja den här tiden smart för att få valuta för pengarna.

För att få effektivare möten bör företag jobba mer som inom sportens värld, hävdar Bob Frisch och Cary Greene på managementkonsultfirman Strategic Offsites Group i en artikel på Harvard Business Review.

Precis som att laget och tränaren efter slutsignalen går igenom matchens viktigaste händelser ska ditt jobbmöte avslutas med en kort debriefing för att få ut maximalt av mötet.

Här är deras tre tekniker för effektivare möten:

1. Gå igenom ansvarsfördelningen
Sammanfatta vad som beslutades på mötet och vem som har ansvar att genomföra vad, när det ska genomföras och hur det ska kommuniceras.

Säkerställ att alla mötesdeltagare lämnar mötet med samma uppfattning om ansvarsfördelningen.

2. Synkronisera kommunikationen
När en kollega som inte deltog på mötet frågar vad mötet handlade om bör mötesdeltagarna kunna ge ett bra och sammanhållet svar. Innan mötets slut bör du därför låta mötesdeltagarna svara på frågan ”vad det viktigaste som diskuterades på mötet”?

Punkta upp svaren och gör en kort sammanfattning till varje. Stäm sedan av med gruppen om det finns något från mötet som kanske inte ska kommuniceras av olika skäl, till exempel konfidentiell information, eller en idé som ännu inte är färdigutvecklad.

3. Be om feedback
Avsluta debriefing-tillfället med att be deltagarna om feedback om själva mötet. Det kan vara allt ifrån informationen som föregick mötet till val av lokal och kaffets kvalitet.

Be deltagarna förtydliga och konkretisera om det behövs, men försök att undvika att gå in i en diskussion om specifika frågor.

Läs mer:
Bli expert på att leda möten
Sju tips för bättre möten
Effektivare möten i vården med video
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon

Chatta med Telia

För att vi ska kunna hjälpa dig snabbare ber vi dig fylla i några uppgifter. Telia kommer att spara chattkonversationen i 60 dagar.

Vill du spara din historik?

För att få historiken skickad till dig fyll i din mejladress.
Toggla chat
arrow-down arrow-up Telias Twitter Telias blogg Telias YouTube Telias Facebook Telias LinkedIn telia-logo close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton