Sensor hjälper epileptiker stoppa anfall

Publicerad: 2016-10-11 15:13 | Taggar: Kategorier:

Med hjälp av sensorer kan man förutse epilepsianfall och häva dem.

I Norrköping finns det nystartade Biocom Lab, som har etablerats för att driva ett projekt med utveckling av tekniken kring den mänskliga kroppen som ett smart nätverk. Kroppen kan nämligen fungera alldeles utmärkt som ledare vid överföring av data.

– Vi fokuserar på hur det kan underlätta för patienter med epilepsi. Det går nämligen att upptäcka att ett epileptiskt anfall är på gång, och då har man ett visst tidsutrymme för att kunna sätta in behandling för att häva anfallet, säger Jacob Wikner, biträdande professor vid LiU.

Inopererad sensor och pump
Den här tekniken bygger på att patienten får en liten sensor inopererad, som sedan kan samla in data för att fånga tidiga signaler på ett anfall. Informationen används – vid ett annalkande anfall – för att skicka signaler till en bioelektronisk terapeutisk enhet, till exempel en medicinpump, som även den är inopererad i kroppen.

– Det är kroppen själv som används som ledare för kommunikationen, vilket gör det mer komplicerat än om informationsflödet hade skett utanför kroppen. Det klarar vi redan i dag, säger han.

Patienter slipper vara kopplade till maskin
Det är alltså epilepsi de riktar in sig på inledningsvis, men Jacob Wikner konstaterar att lösningen med sensorer i kroppen lämpar sig väl för många andra användningsområden.

– Vi driver ett annat projekt där vi mäter blodflöden. Där samarbetar vi med kirurger kring implantat, och för patienten innebär Biocom Labs nya teknik att de slipper vara kopplade till en maskin för övervakning. Det finns många andra parametrar som kan mätas för att dra nytta av tekniken i andra sammanhang.

Projektet som är inriktat på epilepsi sträcker sig över fem år och koordineras av forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT AB i Norrköping och inkluderar forskare vid Linköpings universitet (LiU) från laboratoriet för organisk elektronik och institutionen för systemteknik. De mottog nyligen 35 miljoner kronor från Stiftelsen för strategisk forskning för att arbeta vidare med tekniken.

Läs mer:
Färre akutinsatser tack vare sensorer
Nu går IoT ner på nanonivå

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton