Inga fler nålstick för diabetiker

Publicerad: 2016-10-03 10:34 | Taggar: Kategorier:

En ny svensk metod utforskas för att kunna mäta blodsockerhalten utan nålstick.

Intresset för att hitta nya sätt att hantera diabetes lättare är enormt, och antalet diabetiker i världen ökar snabbt. I dag finns det ett antal olika metoder för mätning av blodsocker och för hantering av mätvärden, det visar inte minst en sökning på ”diabetes” i app-butikerna.

Men metoderna bygger i stort sett undantagslöst på en så kallad elektro-kemisk teknik, där det krävs en liten mängd blod från patienten, som vanligtvis tas genom ett stick i fingret.

– Vi ansåg att det borde gå att ta fram något som var enklare – utan traditionella nålstick – och tillgängligt för hela patientgruppen. I dag finns det en del lösningar som är så dyra att det är strikta begränsningar för vilka som får ta del av dem, berättar Markus Renlund, som leder det lilla svenska forskningsföretaget Ascilion.

Tidig utvecklingsfas
Han är mån om att understryka att de bara har kommit en liten bit på vägen mot att hitta en fungerande lösning:

– Vi befinner oss i en tidig utvecklingsfas av projektet, som dessutom enbart är ett litet forskningsprojekt, säger han blygsamt – trots att de är uppbackade av såväl Vinnova som många av de tyngsta institutionerna i forskningssverige.

Markus Renlund visar upp en prototyp för en del av det de utvecklar, nämligen en karta med centimeterstora ”nåldynor” där nålarna inte är längre än 400 mikrometer. Just det: 0,4 mm. Det räcker för att tränga genom huden och fånga upp en vätska (ISF) som finns direkt under det inre hudlagret, och som är en bra glukosbärare.

Ovanligt robusta mikronålar
Att lägga fingret på en av dessa nåldynor känns ungefär som att röra vid ett sandpapper.

– Nålarna är relativt långa för att vara mikronålar, och mig veterligen är det ingen annan som har lyckats tillverka så här långa nålar som är tillräckligt robusta för att fungera i en sådan här tillämpning, säger han.

På den centimeterstora plattan ryms 200 nålar som är sammankopplade. På undersidan av plattan kommer det att sitta en sensor som läser av koncentrationen av blodsocker och via en dockningsstation (troligen stor som en mobiltelefon) skickas informationen till en app i mobilen.

– Ytterligare en fördel ska vara att den ger ett mer exakt värde än traditionell mätning. I vardagligt bruk har inte diabetiker så stor nytta av det, men det kan vara viktigt när ens värde börjar närma sig en kritiskt låg nivå, säger Markus Renlund och tillägger:

– Dessutom kräver lösningen en mindre provvolym än annars, vilket är en fördel inte minst för provtagningar på för tidigt födda barn.

Klinisk studie pågår
Än en gång lyfter han fram att de är ytterst långt från att kunna presentera en lösning på marknaden.

– Vi måste vara helt säkra på att alla delar lever upp till det vi lovar, att allt fungerar som det ska. Vi vet också att det är många föräldrar som så starkt längtar efter att hitta andra lösningar än alla dessa nålstick till sina barn med diabetes – och vi vill verkligen inte ge några falska förhoppningar till dem.

Ascilion har än så länge genomfört en klinisk studie för sensorn och för närvarande pågår en klinisk studie för extraktionsenheten (”nåldynan”). Därför finns inte någon prognos för när en färdigpaketerad produkt skulle kunna vara tillgänglig.

Källor:
Ny Teknik
Vinnova

LÄS MER:
Ny revolutionerande teknik kan upptäcka cancer
Så hjälper Google Glass barn med autism
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton