Internet of Things – till vilken nytta?

Publicerad: 2016-11-09 09:00 | Taggar: Kategorier:

Om fyra år lär det vara 150 miljoner uppkopplade prylar i Norden. Det är i genomsnitt fem prylar per person. Samma utveckling förväntas i resten av världen, då kommer det att finnas 50 miljarder saker uppkopplade. Här är exempel på vad vi kan göra – och en vision om hur det kan se ut när allt blir sammankopplat.

Som så mycket annan teknik kan Internet of Things (IoT) användas för olika typer av underhållning och nöje, men det finns en ännu starkare våg av nyttoeffekter med tekniken. Det kretsar framför allt kring säkerhet, effektivitet och hållbarhet – allt med utgångspunkten att vi genom överföring av information och insamling av stora mängder data kan använda den för analys och att förutspå behov.

Exempel på IoT inom…

…hälsa
Sensorer på eller nära kroppen används för diagnostik, antingen på egen hand (till exempel för diabetiker) eller av vårdpersonal på distans.

Inom äldreomsorgen kan man ha sensorer som visar aktiviteten hos patienter och till exempel åka ut om det är någons rörelsemönster som avviker.

Träningsarmband och andra ”wearables” är ett tydligt exempel på hur data kan samlas in och ger information om löprundor, puls med mera. Oftast för att få bättre koll på prestationen men också på det allmänna hälsotillståndet.

…handel
Det öppnas upp oändligt många kommersiella möjligheter med IoT eftersom i princip allt vi köper kan kopplas upp.

Kaffemaskiner kan generera en beställning av nya kaffebönor när de gamla är på väg att ta slut, precis som tvättmedelskartongen som känner att den är på väg att bli tom.

På motsvarande sätt kan butiker ha sensorer i hyllor och kyldiskar som känner av när det börjar bli tomt, och då skicka ett meddelande till lagret för att aktivera personal eller robot att fylla på i hyllorna.

I klädaffären kan uppkopplade provhytter ge kunden möjlighet att få kontakt med personalen för råd och support eller få in en annan storlek.

Beacons är en teknik som kan vara mycket användbar för handlare: en fysisk sensor känner av när en mobil, med handlarens app nedladdad, befinner sig i närheten och kan då skicka push-notiser direkt till den, ”Specialpriser just nu på…”

…industrin
Genom att hålla koll på vibrationer och andra avvikelser kan man agera förebyggande och få snabb information om att service behöver göras, vilket i sin tur leder till billigare underhåll, färre akutstopp och längre livslängd på maskinerna.

Mätning av olika parametrar, som exempelvis temperatur eller grumlighet, gör att det går att finjustera produktionen i en rad olika tillverkningsindustrier.

I gruvor kan säkerheten öka genom rapporter som indikerar förändringar i berget.

…fastigheter
När sensorer känner av temperaturen i olika rum (i till exempel ett kontor) kan kyla och värme regleras på ett optimalt sätt och göra att inomhusklimatet blir både bekvämare och energisnålare.
Även ventilationen kan regleras på samma sätt, och styras utifrån hur många personer som befinner sig i ett konferensrum vid ett visst tillfälle.

Genom att kontinuerligt mäta fukthalten kan ett larm snabbt utlösas om en läcka uppstått.

En sensor kan användas för att mäta snödjupet på taket och meddela när det är dags för skottning.

…hemmet
Precis som på kontoret går det få hemmet mer energieffektivt, men även många fler saker kan lätt effektiviseras  – som att beställa hem nya förbrukningsvaror med en knapptryckning eller att det till och med görs med automatik, till exempel en kaffebryggare som beställer kaffepulver.

Ökad säkerhet kan fås med hjälp av förbättrade larm och smart övervakning.

Digitala nycklar visar vem som öppnar dörren och den kan även låsas upp på distans för till exempel en hantverkare.

Med en uppkopplad tandborste som talar med en spelinriktad app kan det kanske gå lätt att få barnen att borsta tänderna ordentligt?

…trafiken
Hitta parkeringsplatser med hjälp av gatlyktor som ”spejar” efter lediga fickor på de närliggande gatorna.

Förebygga olyckor, först med hjälp av förarstödssystem och på sikt genom att ha koll på andra uppkopplade fordon.

Få rekommendationer av bästa färdvägen utifrån den rådande trafiksituationen (det bästa rådet kan då kanske vara att parkera bilen och istället ta pendeltåget, inklusive information om när nästa tåg går).

...Och slutligen allt sammankopplat
Inledningsvis kommer många smarta prylar vara uppkopplade, men så småningom kommer de dessutom vara sammankopplade. En vision är att det skulle kunna innebära följande:

Väckarklockan ringer på morgonen, och den får vädret att visas på mobilen samtidigt som lämpliga klädförslag utifrån väderrapporten snurras fram i garderoben. På samma gång skickas en signal till kaffemaskinen som startar bryggningen, och även motorvärmaren slår igång. När den urdruckna kaffekoppen  stoppas in i diskmaskinen genereras en popup-notis med trafikläget och en rekommendation på optimal färdväg och avresetid. När sedan bilen låses upp skickas en signal till arbetsplatsen, där värmen slås på... Och så vidare!

Läs också:
Sensorer hjälper epileptiker stoppa anfall
IoT gå ner på nanonivå
Båten blir uppkopplad
Allt du inte vågat fråga om digitaliseringen


 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton