Fyra heta startups inom hälsovård

Publicerad: 2016-11-23 14:44 | Taggar: Kategorier:

Sverige står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning och ett ökat vårdbehov. Nya tekniska lösningar kan vara ett sätt att möta utmaningarna. Här berättar vi om några heta startup-bolag som bidrar med produkter och tjänster inom hälsovård.

Samlar diabetesfunktioner
Brighter utvecklar lösningar för en datadriven och mobil hälsovård. De har inledningsvis utvecklat Actiste, en diabeteslösning som samlar olika funktioner i ett och samma verktyg; mätning av blodsockervärde, dosering och injicering av insulin. Alla värden loggas automatiskt och data delas kontinuerligt med dem som patienten väljer – till exempel vården eller anhöriga – via en platsoberoende mobiluppkoppling. Brighter har också utvecklat The Benefit Loop, en molnbaserad plattform för datadriven hälsa. Verktygen ska bland annat förenkla egenbehandling och effektivisera flödet av pålitliga data mellan patienten och omvärlden.

VR mot smärta och spindelfobi
Mimerse fick först uppmärksamhet för sin app Itsy som använder VR-teknik för att behandla spindelfobi. Nu har de även utvecklat appen Happy Place i samarbete med Apoteket Hjärtat. Där får användaren ”befinna sig” i behagliga och lugnande miljöer med hjälp av VR, och på det sättet ska det gå att lindra tillfällig smärta.

Socialt hälsospel
SidekickHealth erbjuder ett friskvårds- och hälsoprogram som ska bidra till att förbättra de anställdas hälsa, höja produktiviteten samt öka sammanhållningen och teamkänslan på arbetsplatsen. Programmet bygger på ett forskningsprojekt med syfte att hitta de avgörande faktorerna för en lyckad livsstilsförändring. Utifrån resultaten skapade man appen Sidekick. Den är uppbyggd som ett socialt hälsospel där medarbetarna utför hälsouppdrag som handlar om kost, motion och stressreducering/avslappning, och samlar på så vis poäng och kan utmana varandra, både individuellt och i lag.

Plattform för nya tjänster
Netgain är i det här sammanhanget ett ”gammalt” företag, med anor från 2008. Deras fokus har hela tiden varit utveckla en affärsplattform för tjänstehantering och automation som stödjer digitaliseringen inom healthcare-området i Sverige. Plattformen ska göra att ledtiden för att ta en ny tjänst till marknaden förkortas och öppna möjligheter till automation av bakomliggande affärsprocesser för att leverera och hantera tjänsterna som säljs.

Foto: Happy Place

Källor Mimerse:

http://www.su.se/samverkan/f%C3%B6retag/innovationsst%C3%B6d/en-perfekt-plattform-f%C3%B6r-psykologisk-forskning-1.278833

https://medium.com/@4everwilliam/creating-a-happy-place-f972bef24823#.g0t5tqegk

Läs också
Sensorer hjälper epileptiker stoppa anfall
Inga fler nålstick för diabetiker

IoT går ner på  nanonivå

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton