Därför vill alla jobba på Google

Publicerad: 2016-03-07 14:57 | Kategorier:

Google toppar åter listan över de mest åtråvärda arbetsplatserna. Mest kända är de för bollhav, barnpassning och kontor med grälla färger. Men bakom lekstugan döljer sig ett lyckolaboratorium.

När undersökningen Ingenjörsbarometer nyligen genomfördes var det Google som för fjärde året i rad hamnade högst upp på listan över de mest åtråvärda arbetsplatserna. Utmanande arbetsuppgifter, bra förmåner för de anställda och en innovativ arbetsplats är några av de saker som de tillfrågade angett som lockande med Google.

Men det är inte bara konkreta orsaker som dessa som gör att Google har ett så gott rykte som arbetsgivare. Om man gräver lite djupare finns det en mängd faktorer som samverkar för att forma arbetsplatsen.

Livsmiljö nyckelterm
Personalavdelningen på Google beskrivs som ett veritabelt forskningslaboratorium med målsättning att optimera de anställdas tillvaro.

– Många företag anstränger sig för att få till stånd en god arbetsmiljö medan Google tänker livsmiljö istället, säger Mikael Rehnberg som arbetar som arbetsmiljökonsult på LTU Business AB. Han förklarar:

– Ett exempel är lunchen. Förutom att Google serverar gourmetlunch har de forskat på hur det optimala matbordet ser ut, liksom den optimala längden på matkön. Det finns en brytpunkt mellan tre och fyra minuter. Det är tillräckligt kort för att folk inte ska ledsna, men samtidigt tillräckligt för att du ska hinna träffa nya ansikten och nätverka i kön.

Tillit utmärker bra arbetsplatser
Maria Grudén på företaget Great Place to Work jobbar med kartläggning av arbetsplatser och arbetsplatskultur. Hon menar att det handlar om att skapa ett förtroende för det egna företaget hos medarbetarna.

– Tillit och förtroende är den minsta gemensamma nämnaren mellan arbetsplatser som funkar bra. Finns ett grundläggande förtroende i organisationen driver det mycket annat – som intresse, engagemang och en generös inställning till andra på arbetsplatsen.

Vad som gör oss lyckliga på jobbet är en fråga som uppehållit oss länge. Mikael Rehnberg går gärna tillbaka 80 år i tiden till den amerikanska psykologen Robert Hoppocks studie ”Job Satisfaction”:

– Han kom fram till ett antal faktorer som definierade en bra arbetsplats. Den första är autonomi; du har ett visst utrymme att utforma din arbetsdag. Det andra är trygghet. Brist på trygghet är en stor orsak till stress bland unga i arbetslivet idag. En annan sak är uppskattning och positiv feedback, det är ofta oerhört eftersatt. Och det är dessutom väldigt resurseffektivt eftersom det är gratis och inte tar någon tid, säger han och tillägger:

– Trots att det här är 80 år gammal kunskap så misslyckas många företag och organisationer fatalt.

Självledarskap vanligare i framtiden
Med en arbetsplatskultur som präglas av tillit, transparens och kommunikation blir vi mer självgående som medarbetare, spår Maria Grudén:

– Ju mer människor vet om sin arbetssituation, sitt företag och sina mål, desto mindre behöver man ledning i det man gör – man vet vart man ska, varför och hur. Mer självledarskap blir en följd av en bättre företagskultur. Jag tror att företag kommer att jobba mer med arbetsplatskulturfrågor, om inte annat rent krasst för att man sparar så mycket pengar i att behålla människor, istället för att tappa dem.

Här hittar du undersökningen i sin helhet.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton