Bli glömd på Google

Publicerad: 2016-05-24 15:24 | Kategorier:

Sedan 2014 är det möjligt för privatpersoner att begära att sökmotorer tar bort uppgifter kopplade till ens eget namn som man anser vara irrelevanta, gamla eller inkräktar på ens privatliv. Efter påtryckningar utökar nu Google "rätten att bli glömd". Men för företagare är reglerna snårigare.

Direktivet om "rätten att bli glömd" kommer från EU-domstolen och gäller alla sökmotorer, men i praktiken drabbar det främst Google som har mer än nittio procent av den europeiska sökmarknaden.

Bakgrunden är en spansk rättsprocess där en man krävde att Google skulle ta bort integritetskränkande uppgifter om honom i sökträffarna. Fallet prövades i EU-domstolen, som konstaterade att människor kan ha rätt att få sina uppgifter ”glömda” om dessa anses bryta mot ett unionsdirektiv som bland annat ska skydda rätten till privatliv.

Nu utökas "rätten att bli glömd"
Till en början blockerade Google endast informationen från att dyka upp då en sökning gjordes från samma land som begäran om "rätten att bli glömd" kommit från. Men efter hot om böter från den franska dataskyddsmyndigheten har nu företaget utökat skyddet. Om en svensk begäran om rätten att bli glömd blir beviljad tar Google hädanefter bort integritetskränkande information från alla sina sajter, inklusive Google.com, så länge sökningen görs från Sverige.

Enligt tidningen The Guardian säger sig Google ha tagit emot nästan 400 000 begäranden om "rätten att bli glömd" sedan EU-domstolens utlåtande – av dem har ungefär 40 procent beviljats.

Byggföretagare fick avslag
För företagare verkar det däremot desto svårare att bli glömd på Google. En vd på ett byggföretag har, enligt sajten Breakit.se, omskrivits i tidningsartiklar på nätet som ”skojare” och vd:n begärde därför att Google plockar bort sju sökresultat där detta omnämns. Men Google sa nej och därför vände mannen sig till domstolen.

Men Tingsrätten valde i sin dom i det här unika fallet att gå på Googles spår, och därför får länkarna ligga kvar. I domen motiveras att Google och tredje mans intressen väger tyngre an personen i frågas skydd av sitt privatliv.


Vill du ta bort information om dig själv? Här hittar du formuläret:


Källor:  Google to extend 'right to be forgotten' to all its domains accessed in EU

Google vinnare i första svenska domen kring rätten att bli glömd

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton