Är chattbotar nästa stora grej?

Publicerad: 2016-05-24 11:09 | Kategorier:

Nu låter Facebook företag utveckla botar för den populära meddelande-appen Messenger. Det innebär att du snart kommer att kunna använda appen för att chatta med dina vänner – och med dina favoritföretag. Branschen har potential att bli enorm, skriver sajten Techcrunch.

På Facebooks årliga konferens för utvecklare, F8, som hölls i april, berättade Mark Zuckerberg om företagets senaste satsningar. En 3D-kamera som kan filma i 360-gradersvinkel, ett soldrivet plan som ska ge trådlöst internet från ovan, samt möjligheten att live-sända video via Facebook var några av innovationerna som presenterades.

Men störst reaktioner fick ändå beskedet om att Facebook nu låter företag ta fram så kallade botar för den populära meddelande-appen Messenger.

Fungerar som personliga assistenter
Ordet bot, som är en förkortning av robot, gjorde bred entré i svenskan 2006 när popartisten Basshunter släppte sommarplågan "Boten Anna". Till en början trodde många att låten handlade om en båt, men i själva verket var det en hyllning till ett datorprogram som bannlyste folk som misskötte sig i en chattkanal.

Framöver kommer du alltså inte bara att kunna använda Messenger för att chatta med vänner utan även med botar från dina favoritföretag. Exakt vilka funktioner botarna kommer att fylla återstår att se, men man kan tänka sig att de kommer att fungera ungefär som personliga assistenter som hjälper dig att beställa blommor, kolla banksaldot eller få hälsoråd – allting direkt i chattflödet utan att du behöver byta applikation.

Det största som hänt techvärlden på länge?
Nyheten låter kanske inte så revolutionerande, men tekniksajten Techcrunch skriver att chattbotarna kan vara det största som hänt industrin sedan Apple lanserade "App store" för snart tio år sedan.

Då var det få som förstod apparnas potential, men de små ikonerna på hemskärmen kom att växa till en mångmiljardindustri och har skapat över tre miljoner arbetstillfällen bara i USA och Europa.

Boten kan vara den nya appen
Facebooks bot-sanktion väckte hopp i techvärlden om att en ny miljardindustri nu är född. Mycket tyder nämligen på att marknaden för appar börjar bli övermogen. Visserligen laddas det ner appar som aldrig förr men konkurrensen har gjort det mer kostsamt att bygga och marknadsföra dem.

Dessutom tröttnar fler och fler användare på att ständigt ladda ner nya appar, lära sig gränssnitten och öppna dem för att utföra enkla kommandon. Faktum är att så många som en fjärdedel av alla nedladdade appar överges i utkanterna av hemskärmen efter en enda användning.

Snart chattar halva jordens befolkning
Det finns dock en kategori appar som trotsar trenden och det är meddelande-apparna. Några uppstickare heter Viber, Snapchat och Line – om man nu fortfarande kan kalla dem för uppstickare då alla har ett par hundra miljoner användare.

Samtidigt ligger de en bit efter serieledarna, Facebooks Messenger med 800 miljoner användare och Facebook-ägda Whatsapp som har hela en miljard aktiva användare varje månad. Lägg därtill Tencent QQ och Wechat som är störst i Kina.

Totalt har 2,5 miljarder människor någon meddelande-app installerad och inom ett par år sägs den siffran vara 3,6 miljarder, alltså mer än halva jordens nuvarande befolkning, enligt konsultföretagetföretaget Activate. Inte undra på att företagen vill ta plats i användarnas chattflöden.

Källor:
Facebook F8, Techcrunch, Statista, The Economist, Activate, Tankesmedjan Progressive Policy Institute. 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton