Smart trafik med uppkopplade fordon

Publicerad: 2016-06-23 10:52 | Taggar: Almedalen 2016 Kategorier:

Under Almedalsveckan kommer ett antal olika fordon som rör sig runt Visby vara uppkopplade. I Telias utställningsmonter Glashuset kommer det gå att följa olika fordon och ta del av hur insamlad data kan användas för förbättringar och nya tjänster i en uppkopplad framtid.

Vi är med stora kliv på väg in i en alltmer uppkopplad – och sammankopplad – värld, vilket bland annat kommer att göra nytta för trafik och transporter. Under sommarens Almedalsvecka har Telia sett till att ett antal fordon av olika slag som rör sig runt i och kring Visby är uppkopplade.

– Det kommer bland annat att röra sig om moderna bilar som Tesla, digitalt uppgraderade standardbilar, smart kollektivtrafik och uppkopplade taxibilar. Dessutom kommer vi att förse en cykel med en sensor, säger Johan Öberg, marknadschef på Telia Company Global IoT Solutions.

Plattform för förändring
– Tack vare sensorn kommer det att gå att följa cykeln färd och vi mäter även den aktuella temperaturen där cykeln befinner sig med hjälp av sensorn. Det är enkla funktioner, som i första hand ska visa hur lätt det är att komma igång med att samla in data på distans. Vi har helt enkelt tejpat fast sensorn på cykeln och är i gång direkt.

I ett större perspektiv kommer den stora nyttan med ett ökat antal uppkopplingar vara att de tillsammans bildar en plattform för förändring, berättar Johan Öberg.

– Med en stor mängd datakällor går det att skapa lösningar som inte har varit möjliga tidigare. Den data man får in måste emellertid göras om till smart information för att vara användbar.

Uppkopplade försäkringar
Några som har nappat på möjligheterna med uppkopplade bilar är Folksam, som med hjälp av Telia Sense-utrustning tar ett första steg inom ”uppkopplade försäkringar” – genom att uppmuntra till säker körning för att värna om både människor och miljö.

– Genom att koppla på en analystjänst av den data som redan finns tillgänglig i dagens bilar, kan andra aktörer skapa förändring inom sina respektive områden. Ett exempel är alltså Folksam, men även Bilprovningen och Bilia är partner för att titta på möjligheter för dem med en uppkopplad bil, säger Johan Öberg.

Uppkopplade fordon kommer även att gynna många andra trafikanter, och redan nu används smart kollektivtrafik i Skåne. Alla bussar i region Skåne är utrustade med Telia Smart Kollektivtrafik. Även Pågatågen använder tjänsten - och kan bland annat erbjuda internet ombord.

Telia Almedalen 2016 – välkommen att delta på plats eller LIVE!
Här kan du läsa mer.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton